Regionens uppmaning: Undvik aw:s, fester och kollektivtrafik

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Smittskyddsläkare Eva Melander.
Foto: Johan Nilsson/TT
Smittskyddsläkare Eva Melander.

Skåne har just nu fler dagliga coronafall än någonsin tidigare under pandemin med över 100 smittade per dag.

Men några officiella lokala restriktioner kommer inte att införas ännu, då läget i sjukvården anses stabilt.

– Den dagen vi vill vara så skarpa får ni veta det, säger regionens smittskyddsläkare Eva Melander.

Antalet nya coronafall per dygn har aldrig varit så många som det är nu i Skåne, med över 100 smittade per dag.

– Vi hade en topp förra veckan och den trenden håller i sig denna veckan. Nu är det den högsta nivån någonsin i bekräftade fall, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, under dagens presskonferens.

Delvis för att antalet provtagningar ökat markant, men bland de som provtas ökar även andelen som får ett positivt svar. Tidigare var 1,5–2 procent smittade, nu är samma siffra närmare 5 procent.

Skåningar uppmanades nu att skippa AW:s, fester och att handla i fulla affärer.

– En får konkret fundera på om den där festen jag bjudits till, ska man verkligen gå på den? Ska vi verkligen anordna den där festen? Åk inte kollektivt om det går att hitta andra sätt. Hjälp äldre släktingar att handla och utföra ärenden. Arbeta hemma om du kan, kanske inte varje dag men varje dag man inte är ute och rör sig i samhället så bidrar man till att minska smittspridningen. Om en affär är full, gå inte in, vänta, ta ditt ärende sen. Försök handla där du inte behöver träffa en massa människor. Och gå inte på fest, gå inte på AW, har du tagit prov ska du gå hem och inte träffa andra människor, säger Eva Melander.

Ännu införs dock inga lokala restriktioner, förutom de allmänna rekommendationerna, som att tvätta händerna, hålla avstånd, arbeta hemifrån om möjligt och att undvika kollektivtrafiken. En dialog kring att införa lokala restriktioner pågår dock, men är inte aktuell just i dag.

– Den dagen vi vill vara så skarpa får ni veta det. Vad som avgör det kan vara olika saker, lokal spridning eller effekter i sjukvården, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

”Ökningen inte avspeglat sig i sjukvården”

Uppsala är den enda region som hittills infört lokala restriktioner, men där ser man en tydlig ökning av smitta som även innebär en ökad belastning på sjukvården. Det ser man ännu inte i Skåne, enligt regionens smittskyddsläkare.

– Ökningen vi ser i samhället har än så länge inte avspeglat sig i sjukvården. Det är något vi verkligen håller ett vakande öga på nu, vi vill inte tillbaka som belastningen på vården såg ut i våras. Vi följer det noga, säger Eva Melander.

Men skulle smittan och därmed belastningen på sjukvården öka kommer man att behöva införa strängare restriktioner, sa regiondirektör Alf Jönsson:

– Jag kommer inte tveka om det är nödvändigt att ta ytterligare beslut. Jag vill undvika att vår sjukvård dras ned i onödan. Vi behöver ta hand om de sjuka, så hjälp oss alla skåningar, hjälp oss genom att ta personligt ansvar.

Foto: Johan Nilsson/TT

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE