Sveriges första sydafrikanska klustersmittas utan resekoppling

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Region Västmanland har upptäckt minst 20 personer som bär på den sydafrikanska coronamutationen.

Alla har varit i kontakt med varandra, men ingen kan kopplas till någon resa.

– Detta visar att vi inte kan slappna av, säger smittskyddsläkaren Emeli Månsson.

Den sydafrikanska virusmutationen B.1.351 har visat sig mer motståndskraftig mot vissa typer av vaccin och beräknas dessutom vara mer smittsam än det ursprungliga coronaviruset. För första gången hittills i Sverige har en klustersmitta som inte kan kopplas till någon resa nu upptäckts i Västmanland. Det rör sig om 20 personer som bekräftats bära på smittan.

Alla ska ha haft nära kontakt med varandra i gruppen, men eftersom fler tester just nu analyseras går det inte att utesluta att den siffran växer inom den närmsta tiden. Fler personer i närhet till detta kluster har bekräftats vara sjuka i covid-19, men man har inte hunnit analysera virusets arvsmassa än. Det kan ta ett par veckor, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Det finns ingenting som tyder på att den sydafrikanska mutationen orsakar svårare sjukdom än någon annan variant.

Prover förbereds för att söka efter mutationer. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Prover förbereds för att söka efter mutationer. Arkivbild.

Utökad smittspårning

Västmanland har, likt många andra regioner, också ett problem av den brittiska virusmutationen. En fjärdedel av alla som nu insjuknat i corona har visat sig bära på den brittiska mutationen. Eftersom allt fler olika varianter hittats i regionen har Västmanland utökat sin smittspårning de senaste veckorna, vilket lett till att de nu säger sig ha situationen inom kontroll.

– Men detta visar att vi inte kan slappna av. Viruset sprids under precis samma förutsättningar som tidigare, dvs framförallt vid nära kontakter inomhus. Det betyder att det är viktigt att vi inte umgås inomhus med andra än de vi bor med, eller den lilla krets av människor som vi brukar umgås med, under sportlovet. Risken för smittspridning utomhus är däremot mycket liten, säger regionens tillförordnade smittskyddsläkare Emeli Månsson i pressmeddelandet.

Alla personer som varit inomhus i minst 15 minuter tillsammans med någon som blivit sjuk uppmanas testa sig, även om man inte visar några symtom.

– Så länge som vi har en pågående smittspridning är det väntat att nya varianter av viruset kommer fram och tar större plats. Det här klustret utgör just nu en mycket begränsad andel av antalet fall i Västmanland, där vi i övrigt, precis som i en del andra regioner, ser en tydlig ökning av antalet fall av den variant som först upptäcktes i Storbritannien, säger Emeli Månsson.

PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE