Svenonius och Hadzialic i vaccinationsbråk

De senaste veckorna har det talats om ”andradoskaoset” i region Stockholm – och det råder delade meningar mellan blocken om var problemet ligger.

Irene Svenonius (M) och Aida Hadzialic (S) var långt ifrån överens när de debatterade frågan i Aftonbladet TV.

– Aldrig är det Svenonius som vill ta på sig ansvaret, säger Aida Hadzialic.

De senaste veckorna har många läsare hört av sig till Aftonbladet i frustration över att region Stockholms bokningssystem för vaccinationer krånglar, i synnerhet när det gäller den andra dosen. Appen ”Alltid öppet” har tidvis legat nere, telefonbokningen har inte fungerat och flera har inte fått sms:et med bokningsinformation.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) tycker att vaccinationen har varit lyckad med tanke på omständigheterna.

– Vaccinationen är oerhört framgångsrik. Fyra av tio stockholmare har fått sin första dos. Det har varit en väldigt lyckosam vaccinationsinsats i en oerhört svår situation. Stockholm har dessutom fått minst vaccin i förhållande till sin befolkning. Ändå är vi den första regionen i landet som kunnat börja erbjuda sina invånare över 45 år en första dos, säger Svenonius i Aftonbladet TV.

Irene Svenonius (M) tycker att vaccinationen har varit oerhört framgångsrik.
Irene Svenonius (M) tycker att vaccinationen har varit oerhört framgångsrik.

Men oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) håller inte med om att kampanjen har varit så framgångsrik som Svenonius påstår.

”Vill att Svenonius tar ansvar”

– Det Svenonius säger faller på sin egen orimlighet. Det har i princip fungerat sämre i Stockholm än i alla andra regioner där man till exempel kunnat boka båda doser samtidigt. Vi har Sveriges mest ”outsourcade” sjukvård. Jag efterfrågar fler vaccinationsmottagningar, fler mobila vaccinationsmottagningar och bättre IT-kapacitet.

Aida Hadzialic (S) hade velat se mer ansvar från Svenonius sida.
Aida Hadzialic (S) hade velat se mer ansvar från Svenonius sida.

Hadzialic tycker även att regionen har misslyckats med att göra kampanjen jämlik.

– Jag hade velat att Svenonius tog ansvar här och öppnade upp tillräckligt med mottagningar så att vi får en jämlik vaccinering från norr till söder.

Men Svenonius hugger tillbaka och menar att regionen visst har ansträngt sig för att vaccinationen ska vara rättvis.

– I takt med ökade leveranser av vaccin så öppnas även fler vaccinationsmottagningar – det är på gång – men det har också att göra med tillgången. Det är en enorm apparat. När vaccintillgången hela tiden gick upp och ner blev situationen ohållbar och vi kunde inte hålla takten. Då la vi om strategin. Snart kommer vi ha 17 vaccinationscentraler och även en mobil vaccinationsenhet, säger Svenonius.

Publisert: