I dag hörs rapparna om kidnappningen

Uppdaterad 2021-05-29 | Publicerad 2021-05-27

När förhören av de misstänkta gällande kidnappningen av en känd artist började var det flera som erkände att de faktiskt var på plats den natten.

Men inget hot eller våld ska ha varit inblandat menar de.

I dag hörs rapparen Yasin, ytterligare en rapartist och en före detta landsslagsspelare om sina roller i det uppmärksammade människorovet.

 • Vår ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet Martin Schori har nu svarat på frågan om namnpubliceringar i detta fall. Nålar fast detta inlägg så det finns kvar så ägnar jag mig åt själva rättegången sen:

"Vi är restriktiva med namnpubliceringar, även efter fallande dom. Yasin är dock nu åtalad för stämpling till människorov, ett mycket allvarligt brott. Han har också en tidigare historik av brottslighet och kopplas av polisen till ett kriminellt gäng. Han har också i ett inlägg på Instagram offentligt uttalat sig om anklagelserna (som han nekar till). Han är dessutom en av Sveriges absolut mest spelade artister. Därför har vi valt att namnge honom, till skillnad från andra åtalade. Brottsoffer namnger vi i princip aldrig, speciellt inte när de inte vill medverka vare sig i media eller i utredning."

 • Fastnålat inlägg
  27 maj 2021
  Linda Hjerten

  Yasin höjer rösten, något uppretad av åklagarens frågor.

  – Det finns inget rödljus, det är det jag försöker förklara gång på gång. Det finns ingen bil att följa efter. Meningen är ju att ingen ska komma, att inget ska hända. Jag vill int längre att det ska ske någonting.

Denna chatt är stängd.

 • Linda Hjerten
  27 maj 2021

  Jag tackar alla som följde denna rapportering idag. Många intressanta frågor, tyvärr hinner jag inte svara på alla.

  Nu är själva människorovsdelen avhandlad. Nästa vecka fortsätter rätten med andra åtalspunkter. Tack för idag.

 • Linda Hjerten
  27 maj 2021

  Då är dagens förhandling slut och återupptas på måndag klockan 9:00.

 • Linda Hjerten
  27 maj 2021

  Rättens ordförande säger nu att den sista förhandlingsdagen i detta stora mål ska hållas den 16 juni.

 • Linda Hjerten
  27 maj 2021

  Frida Wallin frågar polisen om Yasin sa att han hade spelat in en video eller skulle. Yasin själv har hävdat att han hade replikan på sig för att en inspelning skulle ske dagen därpå.

  – Jag vet inte. Antingen hade han spelat in den eller skulle spela in den men som jag minns det så skulle han spela in den.

 • Linda Hjerten
  27 maj 2021

  Polisen säger att det han skrev i sitt PM i november utgick från den dokumentation han gjorde kvällen i mars.

  – Det var ingen stor grej heller, jag minns inte händelsen så väl.

När den stora rättegången mot delar av det kriminella Vårbynätverket i måndags kom in på den del som gäller kidnappningen av en känd artist, visades ett stort antal bilder tagna den natten.

Avklädd, bunden och blödande ses den kände artisten tvingas poseras för kamerorna. Åklagarna gör gällande att förloppet varit långt och att han utsatts för våld och vapenhot och sedan rånats på sin Rolexklocka värd över 300 000 kronor. När kidnapparna inte lyckades få de tre miljoner kronor de krävde av artisten körde de honom hem och förmådde honom att lämna över guldkedjor och vapen till dem.

Dök inte upp i rätten

Eftersom målsäganden själv inte velat medverka i utredningen, och heller inte dök upp när han var kallad att vittna i rätten, så vet ingen hans beskrivning av den kvällen.

– Men jag anser det uppenbart att målsäganden mår dåligt på den här bilden, sa åklagare Ida Anrell samtidigt som en av kidnappningsbilderna visades på storbildsskärmen i rättssalen.

Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

När det var dags för advokaterna att hålla sina sakframställningar blev det tydligt att flera av de åtalade nu för första gången väljer att erkänna att de var på platsen den natten. Tidigare har alla nekat men fotona från platsen har varit ett ganska tungt bevis från åklagarnas sida att överbevisa dem.

Dock skiljer sig deras beskrivning av vad som hände markant från åklagarnas bild.

Förnekar brott

Den före detta landslagsspelaren som misstänks ha haft en drivande roll både i planeringen av människorovet och utförandet, hälsade genom sin advokat att han visst var där den kvällen. Men att det handlade om en halvtimme och att inget hot eller tvång var inblandat.

– Han förnekar brott. Vad som hände får han själv berätta sen, säger hans advokat Johan Grahn.

Även rapartisten och påstådda Shottaz-medlemmen Yasin Mahamoud ska höras under torsdagen. Han misstänks för stämpling av människorovet och på hans telefon ska bilder från kidnappningen ha hittats. Det har påståtts att bilderna togs med Yasins mobil.

– Men det stämmer inte. Han har mottagit dem via WhatsApp eller annat medium, sa hans försvarare Frida Wallin i rätten.

Klockan 09:00 inleds rättegången. Aftonbladet rapporterar direkt.

14 personer, bland dom rapparen Yasin Mahamoud, står inför rätta för att ha kidnappat och misshandlat en känd rappartist i april 2020.

PODD ”Brottet kan ge allt mellan fyra år och livstid”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen