Naturvårdsverket

Nackaborna närmast skyddad natur

Av: 

TT

Björkskog i Gömmarens naturreservat i Huddinge kommun i Stockholms län. Arkivbild.
Björkskog i Gömmarens naturreservat i Huddinge kommun i Stockholms län. Arkivbild.

NYHETER

Norrbottens län har mest skyddad natur. Men boende i Stockholms län har i genomsnitt närmare till sådana områden.

Nacka kommun i Stockholms län har landets kortaste medelavstånd från bostad till skyddat naturområde – endast 0,6 kilometer, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Stockholmarna bor närmare skyddad natur än invånarna i andra delar av landet – 1,2 kilometer i genomsnitt. Anledningen är att det "finns skyddade områden i mycket centrala lägen", enligt Naturvårdsverket.

Medelavståndet i Sverige var vid årsskiftet 2,1 kilometer. Samtidigt bodde 30 procent av befolkningen inom en kilometer till närmaste skyddade naturområde.

Norrbottens län har högst andel skyddad areal, men det genomsnittliga avståndet från bostad till sådana områden är längre än i Stockholms län – hela 3,7 kilometer.

"Att medelavståndet är längre i Norrbottens län, trots att länet har den högsta andelen skyddad areal, beror på att länet har en stor yta och liten befolkning jämfört med flera andra län. De största skyddade områdena finns i de fjällnära delarna, där det är ont om större tätorter", säger Karin Hedeklint på SCB i ett pressmeddelande.

Totalt finns det över 5 000 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Naturvårdsverket