Biden till migranter: Kom inte hit

Av:  TT-AFP-Reuters

Antalet migranter som vill ta sig till USA via landets sydvästra gräns beräknas i år bli det högsta på 20 år, uppger den amerikanska regeringen. President Joe Biden uppmanar människor att inte ge sig av mot USA.

Allt fler människor från Centralamerika och Mexiko har försökt korsa gränsen de senaste månaderna.

Gränspolis gjorde drygt 100 000 gripanden eller avvisningar vid gränsen mot Mexiko under februari. Fattigdom och våld i Mexiko, Guatemala, Honduras och El Salvador har under många år fått många människor att söka sig till USA i hopp om att få möjlighet att skapa sig ett bättre liv där.

Ställd inför det ökande antalet migranter skärper USA:s president Joe Biden tonen något.

– Kom inte hit, säger han i en intervju med ABC, och tillägger att hans regering ser över möjligheten att låta människor söka asyl från platser närmare sina hem.

– Lämna inte era orter, städer eller samhällen, säger Biden.

Under sin första dag som president upphävde Biden flera av företrädaren Donald Trumps mest kontroversiella och drakoniska migrationspolitiska beslut.

Republikanska politiker anklagar nu Biden för att genom sin politik ha lockat fler att söka sig mot USA:s gräns. Presidenten avfärdar kritiken.

– Idén att Joe Biden sade "kom", jag hörde häromdagen att de kommer för att jag är en schysst kille. . . Så här ligger det till: det gör de inte, säger Biden.

Publisert: