Astra Zenecas vaccinleverans krymper ännu mera

Bergström efter Astras besked: ”Risk att planen spricker”

I går kom beskedet att Astra Zeneca mer än halverar sina leveranser av coronavaccin till Sverige.

I dag kom ännu ett besked: vaccinleveranserna minskar med ytterligare en miljon doser.

Nu riskerar planen att alla svenskar ska ha vaccinerats till midsommar att spricka.

Flera europeiska länder, däribland Norge och Danmark, har pausat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin efter att blodproppar upptäckts som en möjlig biverkning.

På torsdagen meddelade det svensk-brittiska läkemedelsföretaget att de mer än halverar sina vaccinleveranser under det andra kvartalet eftersom de planerade leveranserna av vaccin från USA, Storbritannien och Indien stoppas av exportförbud.

Redan efter det beskedet uppgav Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström för TV4 att den nuvarande planen – att alla svenskar ska ha erbjudits vaccin till midsommar – hamnade i gungning.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Det finns risk för det, det är ju en halvering vad jag förstått, sa han.

Nu ökar risken betydligt att planerna omkullkastas, då Astra Zeneca på fredagen meddelade att de minskar leveranserna med ytterligare en miljon doser, enligt Sveriges Radio.

Astra Zeneca skulle från början leverera 5,4 miljon doser till Sverige första halvåret 2021. Nu har antalet minskat till 1,7 miljoner doser.

Astra Zenecas vaccin har pausats i flera länder.
Astra Zenecas vaccin har pausats i flera länder.

Spak: Stor frustration

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR, kommenterade i går neddragningen på antalet doser.

– Det är oroväckande att en så stor leverantör flaggar för en sådan omfattande minskning. Det kommer att påverka. Men vi behöver få kvalitetssäkrade siffror och räkna igenom dem innan vi kan se de exakta konsekvenserna för vaccinationsmålet, säger hon.

Regionerna har byggt upp en kapacitet och står redo att vaccinera många människor, menar hon.

– Det är klart att det finns en stor frustration hos regionerna.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Nytt vaccin påverkar inte planen

I dag godkändes Janssens vaccin från Johnson & Johnson av EU, vilket innebär att Sverige får ännu ett vaccin. Men det påverkar inte Sveriges vaccinationsplan.

– Det är jättepositivt att vi får ytterligare ett godkänt vaccin. Men deras doser ligger redan inlagda i prognosen så det blir tyvärr inget tillskott i regionernas planering, säger Emma Spak.

I prognosen ingår vaccinen från Astra Zeneca, Moderna, Pfizer och Janssen, som alla redan är godkända. Där ingår också Curevacs vaccin, som ännu inte fått grönt ljus av EU.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har också lämnat in en ansökan om en löpande granskning av det ryska vaccinet Sputnik V. Om det, eller andra vaccin, godkänns blir det ett tillskott till Sveriges nuvarande vaccinationsplan.

– Tillkommer avtal på ytterligare något vaccin som inte ingår i leveransprognosen, som till exempel Sputnik V eller Novavax, och de godkänns och kan leverera redan nu är det såklart välkommet, säger Emma Spak.

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE