Ministern ryter ifrån mot studenterna: ”Sluta festa”

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-15

Trånga korridorsfester har pekats ut som supersmittspridare i Uppsala.

Där har den sydafrikanska virusvarianten börjat spridas – av studenterna.

– Ni är vuxna människor. Jag vill inte se fler fester, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning (S).

Utbrotten av coronaviruset bland Uppsalas studenter är inte under kontroll. Och i stort sett alla som insjuknat i gruppen misstänks bära på den sydafrikanska varianten. När smittspridningen nu spåras visar det sig att studentfester legat bakom stora delar av utbrottet.

Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig vid provtagningsenheten i Uppsala kallar festerna för superspridarevents och önskar att boendevärdar kan besöka studentboenden på kvällar och helger för att kunna avbryta festandet med anledning av pandemilagen.

Nu ryter även Matilda Ernkrans, Sveriges minister för högre utbildning (S), ifrån och kräver bättre beteenden från studenterna.

– Lärosätena har så klart ett ansvar och det tar de också. Men studenterna är ju vuxna människor. Jag vill inte se fler fester. De måste naturligtvis ta ansvar för vad de själva gör och utsätter andra för, säger hon.

Ministern: Det här duger inte

Studenterna har redan tagit ett stort ansvar för att hindra smittspridningen i samhället, betonar Matilda Ernkrans. Utbildningarna har till stor del genomförts digitalt under snart ett års tid.

– Det är tufft att studera på distans, men det är inte läge att slappna av nu, säger hon.

– Jag vill inte se några fler trånga korridorsfester. Man riskerar liv och hälsa, ingen är fredad från allvarlig sjukdom eller långvariga symtom. Det här duger inte, säger ministern.

 ”Ni är vuxna människor. Jag vill inte se fler fester”, säger Matilda Ernkrans (S).

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen