Explosion vid covid-19-center i Nederländerna

Av:  TT

Polis och räddningstjänst på plats utanför provtagningsanläggningen i Bovenkarspel.
Polis och räddningstjänst på plats utanför provtagningsanläggningen i Bovenkarspel.

En explosion har inträffat vid en provtagningsanläggning för covid-19 i staden Bovenkarspel norr om Amsterdam, enligt nederländska polisen.

Fönsterrutor krossades i detonationen, men ingen person ska ha skadats. Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Allt tyder på att explosionen var ett avsiktligt dåd, enligt polisen.

– Något sådant här händer inte bara utan anledning, säger talespersonen Menno Hartenberg.

I januari bröt omfattande protester ut i Nederländerna sedan ett nattligt utegångsförbud införts med hänvisning till pandemin. Demonstranter gick till attack mot sjukhus och test- och vaccineringsanläggningar, och kravallpolis fick sättas in i flera städer för att lugna situationen.

Områdena kring lantliga Bovenkarspel tillhör de värst virusdrabbade i landet. Regionen har 181 fall av smitta per 100 000 invånare, att jämföras med 27 för Nederländerna som helhet.

Hälsoministern Hugo de Jonge kopplar samman explosionen med motståndet mot smittskyddsåtgärderna.

"I över ett års tid har vi lutat oss mot de här människorna i frontlinjen och så inträffar något sådant här. Vansinnigt", skriver han på Twitter.

Angreppet mot provtagningsanläggningen kommer bara några veckor innan parlamentsvalet den 17 mars, vilket av många betraktas som en omröstning om regeringens hantering av pandemin.

Publisert: