Joe Biden är USA:s nästa president: Tid att enas

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera amerikanska medier och nyhetsbyråer utropar Joe Biden till vinnare i presidentvalet.

Det efter att han utökat sin ledning över Donald Trump i nyckelstaten Pennsylvania.

”Det är tid för USA att enas. Och läka”, skriver han i ett uttalande.

Det tog fyra dagar av utdraget rösträknande i ett ofattbart jämnt presidentval där det bara skiljde tiotusentals röster i den avgörande delstaten. Men nu har USA en ny president i Joe Biden, som kommer att bli landets 46:e president.

Det stod klart vid halvsex under lördagen när Biden utökade sitt försprång över Trump i nyckelstaten Pennsylvania till totalt 34 414 röster och fick 49,6 procent av rösterna mot Trumps 49,1 och det inte längre är möjligt för honom att komma ikapp.

Biden: Det är tid att enas

Genom att vinna Pennsylvania tog Joe Biden de 20 elektorsrösterna han behövde för att säkra presidentposten. Då utropades han av CNN och nyhetsbyrån AP och flera andra medier till landets nya president. Utan att räkna med delstaten Georgia, som ska räknas om, tilldelas Biden 279 elektorsröster i de större mediebolagens rapporteringar.

”Jag känner mig hedrad och ödmjuk över det förtroende som det amerikanska folket har lagt hos mig och vice president Harris”, skriver han i ett uttalande.

Han säger att det nu är dags för landet att lägga ilska och hård retorik bakom sig och enas som nation.

”Det är tid för Amerika att enas. Och läka. Vi är USA. Och det finns inget vi inte kan göra, om vi gör det tillsammans.”

Foto: Carolyn Kaster / TT

Trump: Långt ifrån över

Sittande president Donald Trump befinner sig på sin golfbana i Virginia och ska enligt CBS inte ha velat vara i Vita huset när Joe Biden utropades till USA:s blivande president.

I ett uttalande skriver han att Biden blivit utropad till president på falska grunder.

”Det är ett simpelt faktum att det här valet är långt ifrån över.”

”Från och med måndag kommer vi att inleda vår juridiska process i domstol för att försäkra att vallagar följs till fullo”, står det i uttalandet.

Foto: OLIVER CONTRERAS / TT
Donald Trump lämnade Vita huset för att spela golf.

Harris första kvinnliga vice presidenten

Men från demokratiskt håll firas Joe Biden och Kamala Harris. Hillary Clinton gratulerar på Twitter:

”Väljarna har talat, och de har valt Joe Biden och Kamala Harris för att bli vår nästa president och vice president. Det är ett historiskt val, ett förkastande av Trump och ett nytt blad för USA. Tack alla som fick det här att hända. Framåt, tillsammans.”

Joe Biden blir med sina 77 år den äldsta president att någonsin tillträda presidentposten.

Kamala Harris blir också historisk som landets första kvinnliga vice president. Hon blir också den första svarta vice presidenten någonsin.

”Det här valet handlar om så mycket mer än Joe Biden eller mig. Det handlar om USA:s själ och vår vilja att kämpa för den. Vi har mycket arbete framför oss. Låt oss börja.”

Årets val väntas också ha haft ett rekordhögt valdeltagande. De senaste valen har det legat runt 60 procent. I år väntas 67 procent av landets röstberättigade ha använt sin demokratiska rättighet att välja sin president.

Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE