Regeringskrisen 2021

Januaripartierna öppnar för förhandling: Får chansen att enas

Av: 

Amanda Hällsten

Niklas Eriksson

NYHETER

Bostadsmarknadens parter ska få chans att förhandla fram ett förslag kring fri hyressättning för nyproduktion.

– Om parterna kommer överens om hur det ska genomföras, kommer regeringen gå efter parternas linje, säger statsminister Stefan Löfven.

Om de inte enats 1 september går regeringen på utredningens linje.

Statsminister Stefan Löfven och Centerledaren Annie Lööf kallade på söndagsmorgonen till pressträff klockan 11.

Där meddelade statsministern att Januaripartierna kommit överrens om att kompromissa om frågan om fri hyressättning för nyproduktion.

Bostadsmarknadens parter ska få förhandla fram en lösning, enligt dagens besked. Vilket också var det som Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar krävde för att inte försöka fälla regeringen.

– Januaripartierna är överens om följande: Om parterna kommer överens om hur det ska genomföras, kommer regeringen gå efter parternas linje. Om inte, kommer vi gå efter utredningens linje, säger Stefan Löfven.

Parternas förhandling får fram till 1 september.

– Nu får parterna en möjlighet att tillsammans hitta en lösning. Vi hoppas att andra partier inte vill driva Sverige i en politisk kris nu, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf med söndagens bud till vänsterpartiet.

Annie Lööf går hårt åt de partier som varit drivande i processen att fälla regeringen under morgondagens misstroendeomröstning.

– En ohederlig allians har gått ihop. De har agerat utan att ta ansvar, dessutom i en pandemi med ett val som ligger bara ett år framåt. Vi behöver politiker som tar ansvar och lägger fram lösningar, säger C-ledaren på presskonferensen.

Hon tar också upp den problematiska regeringsbildningen efter senaste valet och säger att det bostadspolitiska området var ett där Januaripartierna enats.

De ska enligt Lööf ha kommit överens om att det behövdes byggas fler hyresrätter:

– Av den anledning behövs det reformer. Ett av alla förslag är punkten om fri hyressättning för hyresproduktion. Men vi har tagit till oss den kritik som väckts av det. Därför tar vi fram en ny ordning där bostadsmarknadens parter ska få ta större del av hur den nya lagen utformas, säger Annie Lööf.

Stefan Löfven passade också på att dela ut en känga till de politiska motståndare som meddelat att de ska rösta för en misstroendeförklaring.

– Pandemin har prövat vårt land hårt, men vi kan snart ha tagit oss ut ur den krisen. Svenska folket har tagit ansvar för Sverige, säger Löfven.

– Vi som fått folkets förtroende behöver också agera på samma sätt: Ta ansvar och hitta lösningar.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är inte nöjd med beskedet. Under pressträffen twittrar hon:

”Vi håller vad vi lovat svenska folket. Vi sviker inte Sveriges hyresgäster. Vi har hela tiden sagt att det inte kan ske förhandlingar utifrån lagförslaget. Låt parterna förhandla utan hot” skriver V-ledaren.

Hon kallar beskedet för ”oseriöst och politisk teater”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Regeringskrisen 2021

LÄS VIDARE

Socialdemokraternas krishelg – för samtal med V, C och L

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Regeringen

Stefan Löfven

Annie Lööf