Den nya skolan

Engelska skolan om dolda ägarna: Vet inget om dem

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

De äger en av Sveriges största friskolekoncerner.

Trots åtta månaders arbete kan Skolinspektionen ännu inte bedöma om de är lämpliga – och Engelska skolan vill inte berätta något om de okända personerna.

– Jag känner inte dem så jag kan inte svara på några frågor om dem. Jag vet inget om dem, säger styrelseordförande Carola Lemne.

I slutet av förra året såldes Internationella engelska skolan till den Luxemburg-baserade fonden Paradigm Capital. Skolverket har identifierat de utländska huvudägarna av fonden. Det handlar om ”The Hans and Barbara Foundation”, ”Paradigm Capital Value Found SICAV”, ”Paradigm Capital Value LP” samt ”Fox Family Investment Holdings LLC”

Vd:n Jan Hummel har flera gånger låtit sig intervjuas i svenska medier. De övriga fysiska personerna bakom bolagen är doldisar och informationen om dem är mycket knapphändig på nätet.

Trots att de äger en av Sveriges största friskolekoncerner – vars verksamhet finansieras av skattebetalarna – vill Internationella engelska skolan inte berätta något om vilka de är.

– Jag känner inte dem, jag vet inget om dem. De är inte det minsta involverade i den dagliga driften av Engelska skolan. Det har inte funnits någon anledning för mig att träffa dem eller ha med dem att göra, säger styrelseordförande Carola Lemne.

Oavsett om du känner dem eller inte kan det vara intressant att få veta lite om dem?

– Jag kan inte svara på vilka de är för jag känner dem inte. Jag känner Jan Hummel väl och jag känner Hans och Barbara Bergström väl.

Internationella engelska skolan är en av Sveriges största friskolekoncerner. Idag finns det 39 skolor runt om i Sverige.

Finns det någon hos er som kan svara på vilka de här ägarna är och vad de har arbetat med tidigare?

– Vi har inga interaktioner med dem. Nej, det finns nog ingen i Engelska skolan i Sverige som kan svara på det.

En av personerna, Ulrich Paul Karl Guntram, hittar jag knappt någon information om alls. Vem är han?

– Jag ger samma svar som jag redan gett. De jag känner av investerarna är Jan Hummel och Hans och Barbara Bergström. De har jag personlig kunskap om. 

Ni är en av Sveriges största friskolekoncern och får skattemedel. Ser du ingen poäng i att berätta vilka ägarna är?

– De har inte något inflytande över hur skolorna drivs eller vilka strategiska beslut som fattas. Vi är fullt transparenta med alla namn, men i övrigt har vi inte med dem att göra. 

Internationella engelska skolans ordförande Carola Lemne.

Skolinspektionen är intresserade över vilka de här är, då borde du väl kunna berätta det?

– De här ägarprövningarna är relativt nya. När jag funderar över vilka som har inflytande i skolan, i den dagliga driften och vad vi gör så är det Ramatuelle holdings AB. De tre bolag som ligger ovanför är investerarna i Ramatuelle holdings AB.

Skolinspektionens kartläggning syftar till att bedöma om personerna är lämpliga som skolägare eller inte. Prövningen pågår fortfarande.

Carola Lemnes förklaring till att det tagit så lång tid är att att amerikanska myndigheter haft svårt att förstå vad för intyg som efterfrågas. Hon delar inte alls Skolinspektionens uppfattning att ägarstrukturen är komplicerad.

– Det får stå för dem. I min värld är det en enkel struktur, säger hon.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Myndigheten har letat efter Engelska skolans ägare – i åtta månader

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya skolan

Skola & utbildning

Skolinspektionen

Carola Lemne