Gymnasieelever ska stanna hemma – skolorna stängs igen

Stefan Löfven: Inget förlängt jullov

Alla gymnasieskolor ska gå över till distansundervisning från och med måndag.

Det gäller till och med onsdag den 6 januari.

– Det här är inget förlängt jullov, ingen chans till att hänga på stan eller i köpcentrum, säger statsminister Stefan Löfven.

Från och med måndag den 7 december fram till den 6 januari ska undervisningen på alla landets gymnasieskolor genomföras på distans. Regeringens beslut kommer efter ett initiativ från Folkhälsomyndigheten.

Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens på torsdagen, tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsminister Anna Ekström.

”Inget förlängt jullov”

Detta i ett försök att bromsa samhällsspridningen av coronaviruset. Statsministern vände sig direkt till ungdomarna som reglerna gäller:

– Jag litar på att ni, landets gymnasieelever, är kloka och förstår att det här är inget förlängt jullov. Ingen ny chans att hänga på stan eller i köpcentrum. Ni är snart vuxna och förstår mycket väl att det inte är fritt fram för fester med kompisarna, även om det kan vara lockande. Ni går fortfarande i skolan och ska plugga.

Stefan Löfven uppmanar också föräldrarna till att prata med sina barn och förklara varför det är så viktigt att följa alla råd och rekommendationer.

Utbildningsminister Anna Ekström påpekar också att smittspridningen är för hög.

– Jag förstår om det känns tufft med ännu en förändring så snabbt, säger hon. Men det görs för att det är nödvändigt,

Åtgärderna ska förhoppningsvis göra det möjligt för undervisningen att ske på plats i skolorna under vårterminen.

– Huvudregeln är fjärr- och distansundervisning, så långt det är möjligt, säger Johan Carlson från Folkhälsomyndigheten.

Elever som av olika anledningar riskerar att bli särskilt lidande av distansundervisningen bör däremot få undantas. Huvudmännen bör vara tillåtande mot dem som trots rekommendationerna behöver vara på plats. Gymnasiesärskolans undervisning ska inte ske på distans.

Enligt Johan Carlson har smittspridningen bland gymnasieelever ökat i veckan. Förhoppningen med beslutet om distansundervisning är att minska trängseln även på andra allmänna platser, som i kollektivtrafiken. Att det sker under jullovet är tänkt att öka effekten.

– Det här är en stor grupp, det är viktigt att tänka på, sa Johan Carlson, som även han vände sig direkt till gymnasieungdomarna:

– Nu begär vi igen att ni tar detta stora ansvar. Och det innebär också en begäran att ni följer övriga allmänna råd.

Publisert: