Oro i Darfur efter dödliga sammandrabbningar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Invånare begraver offer efter en attack i somras i västra Darfurprovinsen i Sudan. Arkivbild.
Foto: Mustafa Younes/AP/TT
Invånare begraver offer efter en attack i somras i västra Darfurprovinsen i Sudan. Arkivbild.

NYHETER

De senaste dagarnas våldsamheter i Darfurregionen i Sudan väcker oro för eskalerande strider. Läget förvärras då fredsbevarande insatser i området har avslutats.

På måndagen dödades minst 50 personer i södra Darfur. Måndagens händelse följde på oroligheter i helgen då över 80 personer dödades i olika våldsdåd och sammandrabbningar mellan folkgrupper.

Fredsinsatsen Unamid, som leddes av Afrikanska unionen och FN i ett samarbete, avslutades för två veckor sedan efter en längre närvaro i området.

FN uttrycker farhågor över utvecklingen i regionen, då sammandrabbningar ofta rör tillgång till grundläggande behov av mark och vatten.

Oron i regionen exploderade i en bitter konflikt år 2003, omkring 300 000 människor har dödats och omkring 2,5 miljoner människor flytt sina hem på grund av konflikten.

Sudans auktoritäre ledare Omar al-Bashir avsattes i april 2019, och sedan dess har landet sökt efter både förnyelse och stabilitet genom bland annat en övergångsregering i huvudstaden Khartum, men dess mandat är skört.

Publicerad: