USA lär sig aldrig

NYHETER

Dådet i Las Vegas är den mest dödliga masskjutningen i USA:s moderna historia.

Ändå kommer det att vara lika lätt att köpa ett avancerat vapen i amerikanska vapenbutiker imorgon. Och i övermorgon.

Foto: AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Man kan undra när det går upp för amerikanska beslutsfattare att det möjligen finns ett samband mellan hur lätt det är för amerikanska medborgare att köpa vapen och antalet människor som dödas i masskjutningar.

Aldrig, är det mest sannolika svaret på den frågan.

De som bestämmer vågar helt enkelt inte ta strid med vapenlobbyn och den delen av det amerikanska folket som är beredda att försvara konstitutionens andra tillägg intill den sista kulan. Ett tillägg som säger att det är varje amerikans rätt att bära vapen. Många betraktar det som heligt trots att det tillkom i en helt annan tidsepok, 1791.

Därför är restriktionerna för att köpa vapen mycket få för den som är ostraffad.

För några år sedan besökte jag en amerikansk vapenmässa i Wyoming. Sådana hålls runtom i USA varje vecka. Hade jag varit amerikansk medborgare kunde jag gått ut från mässan beväpnad till tänderna med allehanda skjutvapen och ammunition tillräckligt för att starta ett mindre krig.

Döda lågstadieelever

Det spelar ingen roll hur många masskjutningar som inträffar. Någon inskränkning i denna rätt är inte att vänta. President Obama vädjade närmare 20 gånger till kongressen men de folkvalda vill eller vågar inte. Inte ens efter skolskjutningen I Newton i Connecticut 2012 då många lågstadielever fanns bland de över 20 döda.

Ett skäl är att NRA, National Rifle Association, i så fall satsar mångmiljonbelopp på att smutskasta dessa politiker i nästa valkampanj.

Inte nog med att vapenförespråkarna vägrar se något som helst samband mellan hur lätt de är att köpa vapen och antalet masskjutningar. De hävdar dessutom att det bästa vore om ännu fler hade vapen.

Högre dödstal

Resonemanget går så här: Om bara gärningsmannen är beväpnad så är det väldigt svårt för de som blir beskjutna att stoppa honom. Ju fler som bär vapen desto större är chansen att någon kan döda förövaren innan han hinner skjuta så många.

Jag undrar hur det hade fungerat i Las Vegas där gärningsmannen skjuter från en balkong och besökarna på konsertgolvet plockar upp sina vapen och börjar skjuta i mörkret i riktning mot varifrån skotten kommer. Då hade dödstalen varit högre och inte lägre.

Men rationella argument biter inte på den amerikanska Vilda västern-nostalgin.

Lika fruktansvärda dåd som det i Las Vegas sker lyckligtvis inte särskilt ofta. Men det glöms lätt bort att det i USA inträffar i snitt en masskjutning per dag. Masskjutning definierat som en skjutning där fyra personer eller fler skjutits eller riskerat att träffas.

Lär inte av historien

En om dagen.

En brutalt absurd siffra. Ingen annan demokrati har så höga tal.

Fortfarande vet vi inte motivet bakom massmordet i Las Vegas. Var det en vansinneshandling eller en terrorattack?
Trots att antalet terrorattacker i form av masskjutningar ökat finns ingen politisk vilja att begränsa vapenförsäljningen. Tvärtom.

Inför presidentvalet förra året besökte jag bland annat universitetet i Austin i Texas där elever och lärare protesterade mot att det skulle bli lagligt att bära vapen inne i klassrummen. Detta efter beslut i delstatsparlamentet. Däremot är det i Texas fortfarande ett brott att offentligt bära en dildo.

En förtvivlad lärare vågade inte längre ta upp kontroversiella ämnen i klassrummet av rädsla för att någon skulle dra vapen.

Vi vet att människan har svårt att lära sig av historien. Att inte ens kunna lära sig av nutiden är ännu värre.

ARTIKELN HANDLAR OM