Nordkorea: Trump utnyttjar Warmbiers död

avNivette Dawod

Trump utnyttjar den amerikanska studenten Otto Warmbiers död, anser Nordkorea.

Man kallar i ett nytt uttalande USA:s president för ”en gammal galning” efter att både han och 22-åringens föräldrar hävdat att diktaturen torterade Otto Warmbier under de 17 månader han satt i fångenskap.

Enligt rättsläkare finns inga bevis för att Warmbier torterades.

1 av 2 | Foto: Manuel Balce Ceneta / TT
Donald Trump.

Tidigare i veckan berättade 22-årige Otto Warmbiers föräldrar om sonens sista dagar, efter att han släppts ur nordkoreanskt fångenskap. Familjen fick bara sex dagar tillsammans innan dess att sonen dog.

Då hade han suttit i nordkoreanskt fångenskap i 17 månader, dömd för att ha stulit en propagandaaffisch, enligt den nordkoreanska diktaturen.

Båda föräldrarna, Fred och Cindy, var övertygade om att sonen blivit torterad i Nordkorea. Kort efter intervjun twittrade också president Donald Trump och höll med: ”Otto torterades ofattbart av Nordkorea”, skrev han.

Warmbier avled eftersom hjärnan inte fick tillräckligt med syre, enligt rättsläkarna. Däremot fanns inga bevis för att Warmbier torterades, uppgav rättsläkaren Lakshmi Sammarco i en intervju i CNN i natt.

Nordkorea, som sedan en tid tillbaka är mitt uppe i ett hätskt ordkrig med USA, anklagar nu Donald Trump för att utnyttja Otto Warmbiers död, i ett nytt uttalande. Man kallar också Trump för ”en gammal galning”, efter anklagelserna om tortyr.

”Trump och hans klick, exploaterar återigen Otto Warmbiers död, den amerikanska universitetsstudenten som befann sig under arbetskommendering på grund av den kriminella gärning han begick mot DPRK”, skriver man bland annat i ett uttalande som publicerats av den statliga nyhetsbyrån KCNA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea