Bemanningsbolag hyr ut dömda nazister

Av: Erik Wiman, Frida Sundkvist, SvD, Frida Svensson, SvD

Publicerad:
Uppdaterad:

Manpower och Adecco har anställt dömda nazister. SvD/Aftonbladets granskning avslöjar att de välkända bemanningsbolagen har hyrt ut kända nazister som dömts för våldsamt upplopp, misshandel och rån.

Bemanningsbolagens kontroll av personerna de hyr ut sträcker sig inte till en kontroll av belastningsregistret.

Så var fallet med nazisten Viktor Melin, som nyligen dömdes till 6,5 år i fängelse för allmänfarlig ödeläggelse efter flera bombdåd i Göteborg i januari i år. Ett år tidigare, i början av förra året, var han uthyrd som snickare av bemanningsbolaget Manpower. Då hade Viktor Melin redan ett gediget brottsregister med både rån och misshandel på listan.

Han har i flera år varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och har synts med fanan i hand på flera av av organisationens demonstrationer.

– Vi har haft en person med det namnet anställd i en månad i början av 2016. Han skötte sitt jobb och kunden hade inga anmärkningar, säger Helene Belin, kommunikationschef på Manpower Group.

Ska man vara osäker på om man får en dömd nazist om man hyr personal från er?

– Du får skilja på dömd och nazist. I Sverige är det lagstadgat att man får ha politiska åsikter och vi lägger inga värderingar i det. Man blir naturligtvis förskräckt, det här är grova brott. Men alla som avtjänat sitt straff förtjänar en andra chans.

”Inga regelmässiga kontroller”

Manpower är inte ensamt om att ha hyrt ut en dömd nazist.

Nazisten Jimmy Björk dömdes till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp då Nordiska motståndsrörelsen gick till attack mot en demonstration i Kärrtorp 2013. Efter det har han hyrts ut av bemanningsbolaget Adecco. Han har även dömts för våldsamt motstånd 2004 och har skrikit “fascisthora” till en kvinnlig polis.

Björk är en flitig kommentator på Nordfronts hemsida. I januari 2014 skrev han: ”En riktig höjdarmånad! Händelser likt den i Kärrtorp borde vara varje månad.”

Han dömdes även för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen 23 januari 2016.

Inte heller Adecco gör några bredare kontroller av sin personal som hyrs ut.

– I vår rutin finns inte att göra regelmässiga utdrag ur belastningsregistret. Vi följer de önskemål våra kunder har, säger Helena Eriksson, uthyrningschef på Adecco.

Det är bara den enskilde personen som har rätt att begära ut ett utdrag ur sitt belastningsregistret. Adecco kräver bara det om en kund specifikt efterfrågar det.

Hur känns det att Adecco har anställt en nazister som dömts för våldsbrott?

– För mig personligen känns det inte alls bra. Jag tycker att det är djupt olyckligt.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”


Publicerad:

LÄS VIDARE