Sommarbedragarna blåste Ellinor, 51, på 25 000

Så skyddar du dig mot bedragarnas luriga knep

avJamshid Jamshidi

NYHETER

Efter månaders letande hittade Elinor, 51, till slut den perfekta husvagnen för sommarsemestern.

Men ”säljaren” Pär Backman hade ingen aning om att hans husvagn var till salu.

– Han blev förbannad och förvånad när vi knackade på, säger Elinor.

1 av 3 | Foto: Privat
Elinor, 51, köpte husvagn – men försäljningen var en bluff.

Drömhusvagnen var en bluff.

Elinor, 51, och maken, hade oavbrutet letat och sökt efter den perfekta husvagnen. Till slut, efter flera månader, hittade Elinor en husvagn på Blocket och bestämde sig för att slå till.

Men ”köpet” blev en mardröm.

– Hela gårdagen och natten har varit ett helsike på grund av den här oron, har vi kastat bort hela vår semesterersättning eller får vi tillbaka pengarna, säger Elinor.

Lurades på 25 000 kronor

Säljaren krävde en handpenning på 25 000 kronor, och Elinor som äntligen hade funnit en husvagn som hon verkligen ville ha tvekade inte att betala i förskott.

– Jag ringde säljaren och då sa han att det kommer folk från Stockholm för att titta på den, men vi var väldigt intresserade så jag sa att vi kan komma relativt snabbt, och då svarade han att det är många som vill köpa husvagnen och att vi måste lägga handpenning, säger Elinor.

Efter att Elinor överfört 25 000 kronor till säljaren så bestämde de att träffas. När hon och maken tog sig till adressen och knackade på så öppnade ett levande frågetecken – som visade sig vara den riktiga ägaren: Pär Backman.

– Han blev riktigt förbannad och förvånad.

Bedragaren smygfotade husvagnen

Säljaren hade fotat Pär Backmans husvagn utifrån, och fotat en pimpad husvagn inifrån, för att annonsera med bilderna på Blocket. Elinor säger att hon var väldigt försiktig och kontrollerade registreringsnumret mot Transportstyrelsen register, och mot annonsörens namn. Och allt ”stämde”, säljaren utgav sig för att vara husvagnsägaren Pär Backman.

– Jag visste ingenting förrän på tisdag när jag hade ett missat samtal, då var det en som sa att jag är spekulant på husvagnen. Det var två som lagt ut handpenning och fyra som ringt, och nu idag var det en som ringde och sa att jag stämt träff med honom, och ytterligare en som ringde ikväll och frågade om tid och plats, säger Pär Backman och fortsätter:

– Folk har kommit hit och suttit i trädgården och väntat, det är hemskt olustigt och ingen bra magkänsla. Jag lider med de som blivit drabbade, det är fruktansvärt, och verkligen inte roligt att ta emot de här samtalen. Det finns ingen ryggrad på folk.

Blocket: ”Vi beklagar”

Elinor har polisanmält händelsen, men berättar att sommarplanerna är helt förstörda.

– Allt är fruktansvärt, det är hemskt.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, beklagar det inträffade med vädjar köpare att aldrig skicka pengar i förskott.

– Vi tycker det här är extremt tråkigt och beklagar det här, men det är väldigt viktigt att aldrig låta sig övertygas att skicka pengar till någon som man inte känner, säger Thomas Bäcker.

Han menar att det endast är bedragare som kräver handpenning.

– Det är ett typiskt bedrägeribeteende att säga att väldigt många är intresserade av varan, och där är den första varningssignalen. Kräver säljaren handpenning ska man direkt avstå från affären och anmäla annonsen till oss för då är det med största sannolikhet en bedragare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Blocket