Trump tackar Putin – för att amerikanska diplomater sparkas ut

avJoakim Magnå

NYHETER

Kreml tvingar USA att minska sin diplomatiska representation i Ryssland med 755 personer.

Nu tackar president Donald Trump sin ryske kollega Vladimir Putin.

– Jag vill tacka honom. Vi försöker ändå minska lönekostnaderna, säger den amerikanske presidenten.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Beskedet om att USA måste minska antalet anställda på ambassaden i Moskva och konsulaten i S:t Petersburg, Vladivostok samt Jekaterinburg kom i slutet av juli. Vladimir Putin presenterade åtgärden personligen i en intervju med rysk tv.

När Donald Trump höll en pressträff vid sin golfklubb i Bedminster i New Jersey på torsdagen, passade han på att kommentera Putins drag.

– Jag vill tacka honom. Vi försöker ändå minska lönekostnaderna och vad mig anbelangar är jag väldigt tacksam att han låter ett stort antal personer gå, eftersom vi nu har färre att avlöna, säger Trump, enligt New York Times.

”Vi kommer att spara mycket pengar”

Han fortsätter:

– Egentligen finns det ingen anledning för dem att komma tillbaka. Så jag är väldigt tacksam över det faktum att vi nu har kunnat skära ned på USA:s lönekostnader. Vi kommer att spara mycket pengar.

USA:s diplomatiska representation ska ha minskat från drygt 1 000 till 455 personer senast den 1 september. Förutom diplomater, som är en relativt liten del av de berörda, handlar det om en stor mängd lokala medarbetare så som tolkar, chaufförer och tekniker.

Den påtvingade nedskärningen är ett svar på att USA:s kongress beslutat om nya sanktioner mot Ryssland – ett straff för landets påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 och annekteringen av Krim 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM