Saddams gamla officer kan ta över som ledare för IS

NYHETER

Om IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdadi är död kan han troligtvis ersättas av en av sina två högst rankade löjtnanter.

Båda männen var tidigare officerare i den forne irakiske diktatorn Saddam Husseins armé, rapporterar Reuters.

Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix
Abu Bakr al-Bagdadi.

Enligt obekräftade uppgifter från ryskt håll har IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdadi dödats i en flygattack. Regionala styrkor som krigar i området är däremot skeptiska till uppgifterna. Detsamma gäller USA som säger att de inte sett några konkreta bevis.

Men om ”kalifen” i den självutropade staten är död måste någon annan leda terrorsekten. Enligt experter som Reuters citerar finns det ingen självklar efterträdare – fast två personer nämns som mer troliga än andra, Iyad al-Obaidi och Ayad al-Jumaili.

Tjänstgjorde under Saddam Hussein

Båda männen har tjänstgjort som officerare i diktatorn Saddam Husseins armé. När en USA-ledd koalition invaderade Irak 2003 och avsatte Hussein anslöt sig männen till det sunnimuslimska salafistupproret som följde.

Männen står nära IS-ledaren sedan förra året när flera rådgivare till Abu Bakr al-Bagdadi dödades i ett flyganfall. Om Iyad al-Obaidi eller Ayad al-Jumaili tar över som ledare anses det inte troligt att de antar titeln ”kalif” – profeten Mohammeds efterträdare. En sådan titel kräver både ett religiöst mandat och ett område att styra över. I nuläget förlorar IS mark både i Syrien och Irak.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

IS/Daesh

Irak

Syrien

USA