Trump överväger att ingripa militärt i Venezuela

Donald Trump skärper tonläget om Venezuela och landets president Nicolas Maduro.

Nu meddelar han att USA överväger att ingripa militärt i det krisande landet.

– Jag kommer inte att utesluta det, säger USA:s president.

Krisen i Venezuela väcker reaktioner från omvärlden – och inte minst från USA. President Donald Trump hotade med ekonomiska sanktioner om den venezolanske presidenten Nicolas Maduro gick vidare med sina grundlagsändringar.

Maduro gick vidare, sanktionerna infördes och nu skärps tonläget ytterligare. Trump beskriver situationen i Venezuela som ”en väldigt farlig röra”, rapporterar AFP.

– Vi har många alternativ för Venezuela, inklusive ett möjligt militärt sådant om det blir nödvändigt, säger Trump på fredagen.

– Vi har trupper över hela världen, på platser som är väldigt långt bort. Venezuela är inte jättelångt bort och folket lider och de dör.

Nobbar Maduros invit

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon ska dock inte ha fått några specifika order gällande Venezuela från presidenten.

Trump har tidigare beskrivit Maduros Venezuela som en diktatur. Maduro-regimen svarade att USA ”gör bort sig inför hela världen”.

Trots detta sträckte Maduro ut en hand till Donald Trump och föreslog att de två skulle mötas.

Svaret från Vita huset kom under natten till lördag: Trump tänker inte träffa Maduro ”förrän demokratin är återställd i det där landet”.

Grannländerna agerar

Även Venezuelas sydamerikanska grannar reagerar emot Maduros krafttag. På fredagen fördömde elva sydamerikanska länder gemensamt den nya venezolanska grundlagsförsamlingen – där majoriteten är Maduro-lojala.

Samtidigt kallar Peru hem sin ambassadör från Caracas med motiveringen att Venezuela ”brutit med demokratin”.

”Perus regering fastställer sin position, att fortsätta bidra till återställandet av demokrati i Venezuela”, säger det peruanska styret i ett uttalande.

Publisert: