Utvisning stoppades i sista stund: ”Jag är jättejätteglad”

Publicerad 2017-06-20

I söndags skulle Sadiq Hassani, 18, ha tvångsutvisats till Kabul i Afghanistan.

Men utvisningen stoppades i sista stund – och nu sitter han återigen i ovisshet på förvaret i Märsta.

– Jag är jättejätteglad, men fortfarande orolig för ingen berättar vad som kommer att hända, säger Sadiq.

Efter dagar av oro för Sadiq Hassani och den väntande utvisningen till Kabul kom beskedet att den ställs in.

– Jag blev jättejätteglad när de berättade det för mig. Men jag är fortfarande orolig för ingen berättar vad som kommer hända, jag får ingen information alls, säger han över telefonen när vi pratar på tisdagen.

Det var personalen på förvaret i Märsta som lämnade meddelandet.

– Senare fick jag veta att Afghanistans ambassadör varit arg för att Sverige inte tagit mig till ambassaden. Jag hade inget id eller resehandlingar, säger han.

50 dagar i förvar

Sadiq kom till Sverige vid årskiftet 2014–2015. Han har tidigare bott på flera platser i södra Sverige men mest i Malmö. Där har han studerat, spelat fotboll och fått vänner.

I maj 2016 skrev Migrationsverket upp hans ålder – med åtta månader. Från 17 år och 4 månader blev han 18 år och bedömdes som vuxen.

– Jag tyckte det var väldigt konstigt, varför åtta månader? Jag har sagt att de kan göra en läkarundersökning men det har de inte gjort.

Till förvaret i Åstorp togs han den 2 maj i år.

– Jag var hos några kompisar efter en fotbollsträning när fyra poliser kom och lyfte ut mig och tog mig till polisstationen. Sedan dess har jag suttit i förvar som en brottsling.

Från början var det tänkt att Sadiq skulle utvisas den 30 maj, i samband med en tvångsutvisning av flera andra afghaner. Men han var då i sådant dåligt skick att det inte gick att genomföra.

– Jag har legat inne på sjukhus två gånger för ångestattacker. Jag har ont i bröstet, beskriver han.

Vad skulle du göra om du kom till Kabul i dag?

– Jag vet inte, jag känner ingen där och vet inget om Afghanistan förutom det jag ser på TV. Det är skottlossningar och självmordsbomber där. Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra.

Polisen bemöter inte kritiken

Hamid Hami, Afghanistans ambassadör, berättade för Aftonbladet i söndags att de aldrig skrivit på några resedokument, eftersom Sadiq aldrig tagits till ambassaden för intervju för att säkerställa identiteten.

Hade utvisningen genomförts hade det brutit mot EU-ländernas avtal med Afghanistan, enligt Hamid Hami.

Verkställande myndighet, Gränspolisen, ville inte kommentera kritiken i söndags. I dag, tisdag, menar de att beslutet inte hade med kritiken att göra.

– Polismyndigheten tog beslutet att ställa in utvisningen på grund av protesterna utanför förvaret och på grund av säkerhetsskäl för medpassagerare och personal på flyget, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Hade Sadiq de resedokument som han skulle menar du?

– Vi uttalar oss inte om asylärenden, men normalt sett så säkerställer vi att det som behövs finns för att genomföra utvisningen.

Så den kritik ambassadören riktade stämmer inte?

– Det kan jag inte uttala mig om, men vi har ett fortsatt bra samarbete med ambassaden, säger Marcopoulos.