EU agerar mot Polens regering

NYHETER

EU-kommissonen har dragit i gång en formell process mot den polska regeringens planer på att inskränka domstolsväsendets oberoende.

Kommissionen skickade på lördagen ett brev till Polen där hållningen meddelas att de polska planerna utgör ett fördragsbrott. Den tekniska grunden är att en ny lag med anknytning till domstolarna har publicerats bland polska statens kungörelser.
Polens regering har nu en månad på sig att svara.
Till att börja med hotas Polen av böter, men ytterst kan EU-kommissionen föreslå för de övriga EU-länderna att Polen ska förlora sin rösträtt i EU:s ministerråd.
President Andrzej Duda har – oväntat – lagt in veto mot två av de tre nya lagar som förberetts, men det har inte avskräckt regeringen, vars starke man Jaroslaw Kaczynski har gjort klart att man fortsätter sina planer på att ändra det polska rättssystemet.
EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans deklarerade i onsdags att om planerna går vidare, och domare i Polens högsta domstol får sparken, kan EU skärpa sitt agerande och aktivera den så kallade artikel 7. Då kan Polens rösträtt frysas.
EU har synpunkter på många inslag i de förändringar som är på gång, bland annat tanken att man ska införa lägre pensionsålder för kvinnliga domare än för manliga.