Silverfärgad Volvo kan lösa dubbelmordet

NYHETER

En silverfärgad Volvo S40, en ovanlig tejp och en turkos raggarbil är polisens hetaste spår i utredningen om dubbelmordet i Mantorp.

Utredarna berättar nu också att paret mördades den 11 juni – dagen innan de hittades döda.

– Det finns vissa indikationer på att den här Volvon använts av gärningsmannen eller gärningsmännen, säger chefsåklagare Pär Andersson.

1 av 2 | Foto: POLISEN

Makarna, en 62-årig kvinna och en 70-årig man, hittades döda på en gård strax utanför Mantorp den 12 juni. De hade blivit utsatta för grovt våld. Två män som anhölls skäligen misstänkta för mord släpptes på fri fot innan häktningsförhandlingen i slutet av förra månaden.

Nu vädjar polis och åklagare om hjälp från allmänheten för att komma vidare i utredningen.

Rättsläkaren har gjort bedömningen att paret mördades på eftermiddagen söndagen den 11 juni. Pär Andersson, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Linköping, berättar att utredarna är mycket intresserade av uppgifter kring ett bankomatuttag av ett större belopp från makarnas konto klockan 16.09 samma dag.

– Vi misstänker att det är gärningsmannen eller gärningsmännen som gjort det här uttaget vid en Swedbankbankomat på Husbyvägen 14 i Borensberg. Vi vill ha in iakttagelser om personer och bilar som varit där vid det klockslaget, säger han.

Mördaren kan ha kört parets bil

Polisen går även ut med en bild på makarnas silverfärgade Volvo S40 av 2005 års modell.

– Det finns vissa indikationer på att den här Volvon använts av gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi vill att man hör av sig om man gjort iakttagelser av den bilen mellan Mantorp, där brottsplatsen är, och Borensberg vid uttagsbankomaten, säger Pär Andersson.

Bilen stod på gården när polisen anlände efter att brottsoffren hittats avlidna. Det är inte fastställt om bankomatuttaget skett innan eller efter mordet.

– Antingen har makarna själva tvingats göra uttaget, eller så har en gärningsman gjort det, säger Pär Andersson.

– Rättsläkarna kan inte uttala sig om ett exakt klockslag för dödsfallet, utan man gör en bedömning på ett antal timmar. Men fynden från obduktionen och andra fynd gör att brottstiden är eftermiddagen söndagen den 11 juni.

Övervakningskameran var avstängd

Förhör har hållits med personer som har tagit ut pengar i bankomaten innan och efter det aktuella uttaget, men övervakningskameran på platsen var avstängd.

Förutom den silverfärgade Volvon har vittnen sett ett annat fordon stå parkerat vid det mördade parets gård helgen den 10-11 juni.

– Det är en turkos- eller mintgrönfärgad amerikanare, en slags raggarbil av äldre modell. Vi har inte lyckats lokalisera registreringsnummer eller vem som äger den. Vi vill gärna komma i kontakt med ägaren, säger Pär Andersson, och påpekar samtidigt att evenemanget Bug Run pågick på Mantorp Park den aktuella helgen.

Bands med tejp

Chefsåklagaren beskriver dådet som ”mycket brutalt” och bekräftar nu att paret hade bundits med tejp – en uppgift som figurerat i media tidigare.

– Båda offren har varit bundna med tejp och det är två olika tejper. Vi vill inte i detalj beskriva exakt var de har varit bundna. Gärningsmännen eller gärningsmannen är fortfarande på fri fot, säger han.

Dels är det en svart eltejp, 15 millimeter bred, och dels en silvrig vävtejp som är 50 millimeter bred. Särskilt silvertejpen vill polisen veta mer om.

– Silvertejpen har en väldigt speciell struktur. Vi har kontrollerat med ett 30-tal butiker, till att börja med i Östergötland, och varit i kontakt med tejpimportörer. Och det verkar inte som att den här silvertejpen säljs här, säger Pär Andersson.

Tips kan lämnas till polisen via nummer 114 14.

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
ARTIKELN HANDLAR OM