Nu kan Kaj Linna polisanmäla staten – begär fem miljoner i förskott

avPetter J Larsson

Han frigavs efter 13 år i fängelse – felaktigt dömd.

Nu vill Kaj Linna ersättas med omkring 25 miljoner kronor.

– Jag begär fem miljoner i förskott och det kommer jag att få, säger Kaj Linna, 55.

Foto: Peter Wixtröm
Kaj Linna.

Under torsdagen vann Kaj Linnas frikännande dom laga kraft. Det innebär att Linnas frisläppande efter 13 år i fängelse som felaktigt dömd inte kan överklagas. Nu inleder 55-åringen en ny kamp – för upprättelse.

– Jag är fortfarande väldigt revanschsugen, det har inte släppt på något sätt, säger Kaj Linna.

– Det är också en process som man får fortsätta med för att försöka bringa lite klarhet i vad fan det var som gick fel, vem som har ansvar för det och så vidare.

I dagarna kommer han att prata med sin advokat, Thomas Magnusson, och formulera en begäran om skadestånd för det fängelsestraff han avtjänat.

– Det kommer väl bli ett ganska stort belopp då, men det speglar ju bara att jag suttit så lång tid så det är ju inte så högt i sig egentligen, säger Linna.

Felaktigt dömd för mord

Linna dömdes till livstids fängelse för mordet på Roger Lindberg i Kalamark utanför Piteå den 14 april 2004. Ett vittne hade pekat ut honom som gärningsman, men det hade helt saknats teknisk bevisning som band Linna till brottsplatsen på en gård utanför Kalamark. Efter 13 år i fängelse vill Linna ha upprättelse – och räknar med en ersättning på omkring 25 miljoner kronor.

– Olaga frihetsberövande är ju ett brott som andra har fått lida för, inte bara jag. Sedan är det ju förlorad arbetsinkomst som är ganska substantiellt det också på 13 år, säger Linna.

– Jag har väl gjort några överslag i huvudet men det är väl ingenting som jag kan bekräfta med några konkreta underlag mer än att det är så jag resonerar. Men kring 25 miljoner ska det hamna, totalt. Och då tillkommer ju ändå skadestånd åt mina nära – åtminstone mina barn.

Vill begära fem miljoner i förskott

Efter frisläppandet har Linna flyttat ner till den spanska ön El Hierro tillsammans med flickvännen Petra. De hyr ett hus och drömmer om att köpa en gård och bo i solparadiset livet ut. Men just nu är Linna luspank.

– Jag har ju ingen inkomst, jag har ju inga pengar, jag har ju ingenting, säger han.

Han räknar att det kan ta över ett år innan alla parter är överens – och kommer därför att begära ett förskott på skadeståndet av justitiekanslern.

– Det ska väl inte vara något problem med det heller, så länge man håller sig väl inom marginalerna för vad båda tror att vi kommer hamna på, säger Linna.

– Jag begär fem miljoner och det kommer jag ju att få. Då behöver jag inte gå runt och trampa vatten under den här perioden. Vi kan väl vara överens om att vid en snabb överblick så kommer det ju lätt att överstiga tio miljoner, så hälften av det ska inte vara några problem.

ARTIKELN HANDLAR OM