Ny överfallsvåldtäkt i Östersund – polisen utesluter inte samband

Av: Per Arnsäter

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Natten till söndag anmäldes en överfallsvåldtäkt i centrala Östersund – ett dygn senare ska ännu en kvinna ha blivit överfallen och våldtagen bara några gator bort.

– Vi utesluter inte att det kan vara samma man eftersom signalementet är ganska överensstämmande, säger Suss Braunerhielm, jourhavande förundersökningsledare i Östersund.

Det är en kvinna född 1996 som ska ha blivit överfallen och våldtagen vid Storgatan 59 i Östersund. Övergreppet ska ha skett någon gång mellan klockan 3 och 4 natten mot måndagen.

Skulle du kalla det en överfallsvåldtäkt?

– Ja det skulle jag göra, säger Braunerhielm.

I övrigt är hon förtegen med detaljer kring händelsen.

Kvinna våldtogs på innergård

Den första våldtäkten ska ha skett vid Köpmangatan 49 i centrala Östersund mellan klockan 00.30 och 01.10 natten mot söndagen. En kvinna född 1999 ska då ha blivit överfallen och våldtagen på en innergård. På sin hemsida skriver polisen att ”hon kunde inte skrika eftersom gärningsmannen höll för hennes mun”.

Båda kvinnorna har fått uppsöka sjukhus för undersökning. Braunerhielm vill inte gå in på om de fått några fysiska skador. Hittills har inga gripanden gjorts. Det kan dock röra sig om flera gärningsmän vid båda tillfällena:

– Vid ett tillfälle har gärningsmannen nog haft hjälp av två andra mörkhyade män som stått och hållit vakt.

Hur arbetar ni nu?

– Vi försöker få tag på så många vittnen som möjligt och vi arbetar med teknisk undersökning.

Polisen vill ha tips

Braunerhielm vill gärna ha tips från den som kan ha sett något eller gjort några observationer.

Senare på måndagskvällen släppte polisen mer detaljer kring utredningarna. I ärendet från söndagsnatten beskrivs gärningsmannen vara mellan 30 och 40 år, ungefär 170 centimeter lång, mörkhyad med buskiga ögonbryn, kort hår och mörka ögon, kort välansat skägg och en mustasch som var kraftig och pekade uppåt i ändarna. Mannen ”såg stark ut”, han ska ha varit klädd i en mössa eller bakåtvänd keps, en lång tröja eller jacka som var knäppt samt byxor som var militärgröna och bars ”nedhasade”. Mannen pratade svenska med brytning men även ett språk som kvinnan inte förstod.

I ärendet från måndagsnatten beskrivs två av männen vara mellan 175 och 180 centimeter långa. Den första mannen ska vara skallig med normal kroppsbyggnad. Den andre mannen ska ha haft stort burrigt skägg, mörkt hår och kraftig kroppsbyggnad. Den tredje mannen beskrivs som atletisk med mörk kort hår på sidorna och längre hår uppe på huvudet. Alla männen ska vara lätt mörkhyade och klädda i mörka byxor, jeans eller chinos, och mörka tröjor. Männen pratade ett främmande språk sinsemellan.

– Det är jättebra om alla som har sett något runt platserna eller tiderna hör av sig, säger Braunerhielm.

För den som har tips går det bra att ringa 114 14. ”Kom ihåg att även en liten iakttagelse kan vara viktig - låt oss få informationen och bedöma den utifrån vad vi vet”, skriver polisen på sin hemsida.

Publicerad: