Polisen om bedrägeriet: ”Ge inga pengar”

NYHETER

De påstår sig vara döva och samlar in pengar till hjälporganisationer.

De står på gator och torg lite varstans i landet och ger man inga pengar blir de påstridiga.

Polisen har fått flera påringningar från allmänheten och varnar nu för bedrägerierna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens nationella bedrägericentrum gick redan i maj ut på sociala medier och varnade för bedrägerier av påstått döva som säger sig samla in pengar till hjälporganisationer.

”Varning: FALSKA INSAMLINGAR
Från fler håll i landet rapporteras om personer på gator och torg som påstår sig vara döva och företräda olika hjälporganisationer. Med hjälp av namninsamlingar försöker bedragarna få dig att på plats donera pengar till den hjälpande verksamheten”, skriver polisens nationella bedrägericentrum på sin Facebooksida.

Tips och påringningar till polisen från allmänheten om bedrägerierna har kommit från flera håll i landet, bland annat Stockholm, Piteå och Linköping.

– I går hade vi åtta påringningar, i förrgår hade vi ett tiotal i Stockholm. Men jag kan inte säga hur många sådana här samtal vi har totalt, eller hur många som lett till anmälningar, säger Sven-Erik Olsson, polisens presstalesman.

”Ge inga pengar”

Det är inte olagligt att fråga någon om pengar. Men om man däremot utger sig för att samla in pengar till en organisation och pengarna inte går dit det sägs så är det bedrägeri.

– Jag kan inte svara på om det finns några rättsfall just angående de här, då måste rekvisit för bedrägeri eller bedrägligt beteende vara uppfyllda, säger Sven-Erik Olsson och säger att bedragarna oftast hinner försvinna innan polisen kommer till platsen.

Vad rekommenderar polisen att man ska göra?

– Ge inga pengar. Får de inga pengar så kommer de försvinna, det är så det fungerar. Ger det ingen utdelning så finns det ingen anledning att hålla på.

– Råder det minsta tvekan, så ge inga pengar. Det brukar börja med att de vill ha en påskrift, till exempel för en namninsamling för fler handikapplatser. Därefter så vill de ha pengar, säger Sven-Erik Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri