Adrian, 20, fick 16 000 volt i kroppen – överlevde mirakulöst

NYHETER

Adrian Johanńsson, 20, fick 16 000 volt i kroppen när han klättrade upp i en strömförande stolpe efter en utekväll i Örnsköldsvik.

– Jag låg och brann på tågrälsen, berättar han om den ödesdigra kvällen.

Elstöten kunde blivit hans död – men åtta dagar senare vaknade han på sjukhuset och väntas bli så gott som helt återställd.

1 av 4

Utekvällen för en månad sedan kunde blivit Adrian Johanńsson sista kväll i livet. Det var en fin sommarnatt när han och två vänner var på väg hem genom Örnsköldsvik som Adrian Johanńsson klättrade upp i en elstolpe och fick 16 000 volt genom kroppen, vilket DT tidigare skrivit om.

Adrian berättar själv att han och kompisarna ville ha bättre utsikt och det var då han och en av vänner tog sig upp i den strömförande stolpen.

– Vi var lite halvonyktra och tänkte inte på farorna, säger han.

Föll handlöst

Det sista Adrian minns är att han hjälper vännen upp för stolpen, resten har han fått berättat för sig. När han tagit sig upp får han en ljusbåge genom kroppen och faller 4,5 meter ner på ett hårt underlag.

– Jag låg och brann på tågrälsen, säger han.

Den ena vännen kastar sig över honom och släcker branden, den andra ringer efter ambulans.

Vaknar åtta dagar senare

Adrians första minnet efter den 16 000 volt starka elstöten är att hans pappa kommer in i rummet han ligger i på sjukhuset i Uppsala.

– När jag vaknade upp i respiratorn var jag chockad. Hela släkten var där, berättar han.

Det hade gått åtta dagar sedan han föll från stolpen och han hade tredje gradens brännskador på bröstet, magen och höger arm samt benbrott i skallen. Efter omständigheterna är det ett gott besked.

Adrian säger att han numera mår ”som vanligt”.

Tankarna efteråt

I efterhand inser Adrian allvaret – men tror också att han lärt sig mycket av den hemska händelsen.

– Jag tänker att det inte var så smart att klättra upp, säger han och fortsätter:

– Jag ser på händelsen på gott och ont. Det kommer hjälpa mig i framtiden. Det kommer hjälpa mig att uppfostra mina barn och jag ser saker på ett annat sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM