#MeToo-rörelsen

Vittnesmål: ”Sen klappar han mig på rumpan”

Av: 

Angelica Öhagen

NYHETER

Många flygvärdinnor som Aftonbladet varit i kontakt med har utsatts för sexuella trakasserier, både av passagerare och kollegor. Här är några av händelserna de berättat om.

Foto: Colourbox
 • ”Jag går in för att lämna kaffe till personerna i cockpit. Då säger kaptenen ’Eftersom du är så duktig kan du få 10 minuter ledigt och leka med styrman’, och jag visste inte alls vad jag ska svara.”
 • ”Kabinpersonalen, ens kollegor, kan ha en väldigt speciell jargong som man förstår väldigt snabbt att det är den som gäller. Och även om man personligen kanske inte tycker att den är okej så finner man sig snabbt i att vill man vara här så får man ta den. Det får man klart för sig väldigt snabbt.”
 • Från passagerare så kommer det ju lite nyp hit och dit, men det har jag aldrig haft några problem med för då har jag alltid sagt till direkt och då har jag fått uppbackning av mina kollegor. Så det har jag aldrig upplevt som ett problem.
 • ”När vi var på ett layover (nattstopp) och satt i taxin till crewhotellet frågade kaptenen ’Visst kommer du till mitt rum sen och tar hand om mig?’”
 • ”Jag har en kollega som försökte ta upp problem med en kabinchef, men sen blev hon inte bokad mer av bolaget. Plötsligt fick hon bara sluta.”
 • ”Kaptenen kommer ut ur cockpit och passerar förbi mig när jag förbereder serveringsvagnen. Sen klappar han mig på rumpan och säger ’duktig flicka’ innan han går in på toaletten.”
 • ”Dom flesta kaptener som jag har flugit med har varit väldigt korrekta men sen finns det ju några som är kända för att bete sig väldigt olämpligt och de tillåts fortsätta.”
 • ”Man är lite som flygbolagens slav liksom, för man flyttas runt mellan olika baser och man ska bara vara tacksam och snygg och säga snälla saker.”
 • ”Flera av de äldre kabincheferna mobbade alla nya ganska grovt, och kommenterade utseende. Och ofta fick vi nya rapporter på oss för saker som inte alls hade någon betydelse för flygsäkerheten. Som bland annat att ens klackar hade fel höjd eller strumpbyxorna fel nyans.”
 • ”Jag har aldrig vågat säga ifrån till någon kapten. Och man förstår snabbt vilken kapten som har vilken jargong. Speciellt om man är ute på stopp och bor på samma hotell och stannar på en destination i några dagar. Om man sitter bredvid en kapten och får en smekning på benet då sitter man bara kvar och ler. Och sen om man tar upp det med någon kollega som är äldre så skrattas det bort och hon säger att ’han har inte fått någonting på länge’ eller ’du ska bara vara glad att han tycker om dig’.”
 • ”Mycket handlar om sexuella anspelningar, man blir bedömd väldigt snabbt om man är snygg eller inte. Att man har snygg rumpa i uniformen. Och så kanske man får sig ett nyp här och där.”
Publisert:

LÄS VIDARE

”Sexuella trakasserier är vardag för oss”

ÄMNEN I ARTIKELN

#MeToo-rörelsen

MeToo

Flygbolag