Mejla

Wolfgang Hansson

Ny lag ökar tvivel om brexit blir av

NYHETER

Tvivlarna på att brexit verkligen ska bli av är nu så många att premiärminister Theresa May känner sig tvungen att lagstifta om datum och klockslag för utträdet.

Vilket många kommer att se som en så desperat åtgärd att misstron mot det brittiska utträdet växer ytterligare.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

För varje månad som förhandlingarna med EU fortsätter blir det tydligare för alltfler att Storbritannien inte kommer att få ett så fördelaktigt handelsavtal när de lämnar unionen som de trott.

Tvärtom ser det ut att bli precis som många experter varnat för. Britterna kommer att få betala en dyr nota för att lämna och landets ekonomiska välstånd kommer åtminstone de första 5-10 åren att minska.

En känsla börjar smyga sig in både inom landet och utanför Storbritannien att ett utträde kanske inte blir av trots folkomröstningen i juni 2016 då 51,7 procent av britterna röstade för att lämna EU.

Trycket har blivit så hårt att May anser att hon måste visa att hon menar allvar med att brexit ska bli av. Därför ska en lag stiftas där det tydligt anges att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019 kl 23.00.

Tolereras inte

– Inga försök att blockera eller förhala det brittiska folkets demokratiska vilja att lämna EU kommer att tolereras, hävdar premiärministern.

Men effekten riskerar att bli rakt motsatt den önskade. Många frågar sig varför det är nödvändigt att lagstifta om en exakt tidpunkt ifall det redan är en självklarhet att Storbritannien ska lämna.

Uppfattningen att det kanske trots allt blir en andra folkomröstning när det finns ett färdigt avtal att ta ställning till växer hela tiden i styrka. Skälet är att många politiker, både på stanna kvar- och lämna-sidan är livrädda för den svekdebatt som garanterat kommer ifall utfallet av brexit blir mycket sämre än lämna-sidan ställde i utsikt i valkampanjen.

Lurade

Britterna kommer att känna sig lurade när de inser att de fortfarande måste rätta sig efter EU-domstolen under lång tid framöver, att de tvingas betala i runda slängar 500 miljarder kronor i skilsmässoersättning och att deras levnadsstandard hotar att sjunka.

Gapet mellan vad lämna-kampanjen hävdade var möjligt och det slutgiltiga utfallet riskerar att bli gigantiskt.

Den förre premiärministern och labourledaren Gordon Brown lanserar i en intervju tanken att när förhandlingarna närmar sig slutet erbjuda brexitanhängarna någon form av "specialdeal". Exakt hur det skulle se ut går han inte in på. Men han menar att om de får "ny bevisning" om hur en brexit blir så kanske de är beredda att ändra sig.

Browns utspel är ett av många tecken på att de krafter som hela tiden varit emot att Storbritannien lämnar vädrar morgonluft och inte på något sätt gett upp kampen.

Uselt skött

Den brittiska regeringen sköter förhandlingarna med EU på ett så uselt sätt att det i princip blir omöjligt att nå ett nytt allomfattande avtal till oktober 2018. Då anser EU att avtalet måste vara klart för att alla de 27 parlamenten ska hinna godkänna det. Det är enligt en så gott som enig expertis alldeles för kort tid för att få till ett nytt avtal.

En ny förhandlingsomgång avslutades i Bryssel i dag utan att några avgörande framsteg gjordes. Om inte "tillräckliga framsteg" görs om skilsmässouppgörelsen före EU-toppmötet i december kommer inga samtal om ett nytt handelsavtal att komma igång i år.

– Vi fortsätter och försenar i så fall bara diskussionen om framtiden, inklusive övergångsperioden, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Klockan tickar

Till en del är det snacket givetvis förhandlingstaktik men klockan tickar nu så snabbt att det är svårt att se hur förhandlingarna ska kunna slutföras i tid. Risken är uppenbar att Storbritannien i så fall lämnar EU utan ett avtal eller med en uselt sådant.

Om det nu inte är så att britterna i slutändan vill ha en andra folkomröstning. Då kan vad som helst hända.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit

EU

Storbritannien

Michel Barnier

Theresa May

Gordon Brown