Rolf har samlat all reklam – i 27 år

avMalin Wigen

NYHETER

Rolf Glännman ville markera mot pappersslöseriet och började samla på all reklam han fick. Efter 27 års samlande hade han fått ihop 800 kilo, skriver SVT Väst.

– Det är ju rena idiotin att hugga ned skogen på det här viset och tala om för mig det jag redan vet, säger han till Aftonbladet.

Foto: Skärmdump SVT Väst
Rolf har samlat skräp i 27 år.

När Rolf Glännman, 72, flyttade till Vargön år 1986 slog det honom hur mycket reklam han fick.

– När jag kom hit började det vräka in i brevlådan.

År 1990 började han samla all reklam och i september i år, 27 år senare, var det färdigsamlat. Då hade han lyckats få ihop 800 kilo reklam i sin egen postlåda. All reklam har han lagrat i ett utehus på gården.

– Jag har gjort mig av med skiten, alltihop. En föräldraförening i en skola som samlar på papper kom och hämtade alltihopa.

Enligt honom har hans reklamsamling varit en markering mot pappersslöseriet i samhället.

– Jag ville se hur mycket det blev. Det är ju rena idiotin att hugga ned skogen på det här viset och tala om för mig det jag redan vet, som att de säljer bananer och korv på Konsum och fläskkotlett eller köttfärs på Ica. Det är ju slöseri, att de anser att jag är en idiot som inte vet att de säljer bananer och korv i affärerna. Jag vet ju det, säger han och fortsätter:

– Och reklamen kostar ju pengar, distribution och tillverkning och allting. De som håller på med det här i reklambranschen är Sveriges mest improduktiva människor, för de skapar ju ingenting, de förstör ju istället. De borde skola om sig till hemsamariter eller lastbilschaufförer eller någon annan samhällsnyttig verksamhet.

Tycker man ska göra skolböcker

Förutom att det kostar pengar så menar han att reklamutdelningen bidrar till avgasutsläpp. Enligt Rolf skulle man kunna göra annat med mängden papper.

– Tänk om de använt de 800 kilo jag hade till att trycka skolböcker istället och delat ut till barn i utvecklingsländer. Jag har ju bott i Afrika och Asien så jag vet hur det ser ut, då hade pappret kommit till nytta.

Till SVT Väst säger han att han nu kommer att sätta upp en skylt där han undanber reklam.

Rolf hoppas att samhället kommer att förstå hur vansinnigt det är med denna mängd reklam.

– Tänk om de andra länderna som England, Tyskland, Frankrike, Italien och Japan skulle spruta ut reklamen på det viset. Då skulle ju snart världens skogar vara nedhuggna och förvandlade till skräp.

ARTIKELN HANDLAR OM