Statsministerns parti blir störst på Island

Slutgiltigt resultat väntas under söndagsmorgonen

1 av 3 | Foto: Brynjar Gunnasrson/AP/TT
Bjarni Benediktsson, statsminister, röstar i valet.

avTT-AFP

NYHETER

Statsminister Bjarni Benediktssons parti ser ut att bli störst i det isländska valet.

Men utmanaren Katrín Jakobsdóttir kan ha större möjligheter att bilda en koalition med majoritet.

De första valresultaten pekar på att Självständighetspartiet behåller sin position som landets största parti. När nära hälften av rösterna var räknade hade partiet 16 av 63 platser i parlamentet alltinget, men har då förlorat 5 mandat.

– Vi kommer att vinna det här valet. Vi hoppas få fler platser i parlamentet under natten, säger Benediktsson på högerpartiets valvaka, enligt AFP.

”Ett djupt andetag”

Han säger sig vara optimistisk inför möjligheterna att kunna bilda en regering.

– Vi måste ta ett djupt andetag och vänta på de slutliga resultaten för att se vad vi har för förhandlingsalternativ på bordet, säger statsministern.

Oppositionspartiet Gröna vänstern, andra största parti, har 11 platser just nu. Socialdemokraterna har 8, en ökning med 5 mandat.

Katrín Jakobsdóttir, ledare för Gröna vänstern, kan tillsammans med Socialdemokraterna och Piratpartiet säkra en majoritet – om de även får med sig ett fjärde parti. Många bedömare har på förhand tippat att Jakobsdóttir kommer att bli Islands nästa statsminister.

Andra gången

Ett slutgiltigt resultat väntas inte förrän under morgonen.

Efter valet kommer presidenten, som har en ceremoniell roll, att be ledaren för det största partiet att bilda regering. Troligen kommer det att kräva långdragna förhandlingar, kanske i månader, innan det står klart vem som ska leda landet. Hela åtta partier, två fler än tidigare, ser ut att ta plats i alltinget.

Island gick under lördagen till val för andra gången på ett år sedan regeringskoalitionen spruckit.