S och MP vill skärpa terrorlagen

NYHETER

Regeringen vill skärpa terrorlagen ytterligare.

Även att upplåta sovplats eller ge skjuts åt terrorister kan bli brottsligt i framtiden.

– Det har funnits en lucka i lagen som vi försöker täppa till, säger Morgan Johansson, (S), justitieminister.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL

I dag är det förbjudet att åka på terrorkrigsresor och finansiera terrororganisationer, men inte att delta i en terrororganisation.

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att det är en ”lucka” i lagen.

På onsdagsförmiddagen berättade han tillsammans med regeringskollegan Gustav Fridolin, (MP), hur den luckan ska täppas till.

Vilka konkreta aktiviteter vill ni sätta stopp för?

– Vi har pekat på övernattningsmöjligheter, transporter, men det kan också handla om andra aktiviteter. Ju fler som vi lagför som är aktiva i de här organisationerna, desto större chans har vi att förebygga terrorbrott.

Sju av åtta partier vill skärpa lagen

Sju av åtta riksdagspartier har redan sagt att de öppnar för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, enligt en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

I Norge finns sedan 2013 en lagstiftning som gör det olagligt att tillhöra en terrorstämplad organisation. I Sverige har det dock inte varit möjligt att kriminalisera medlemskap i organisationer på grund av grundlagsskyddade föreningsfriheten, skriver TT.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade redan i helgen till Aftonbladet att han kan tänka sig en lagstiftning likt den norska.

Ingen inskränkning i föreningsfriheten

Hans regeringskollega Gustav Fridolin förnekar att dagens utspel är att sätt att blidka opionen efter fredagens terrordåd.

– Det här är ett arbete som fortgått sen Sverige antog sin strategi mot terrorbrott. I remissutfallet från några av lagarna som presenteras där har det kommit fram att det ska finnas en lucka i lagen.

Vad säger du till dem som är oroliga att grundlagsskyddade föreningsfriheten kan inskränkas?

– Det står tydligt i direktiven till utredaren att den nya lagen ska tas fram utifrån vår grundlagsfästa demokrati. På samma sätt som vi har kriminaliserat finansieringen av terrorfinansiering. Där är principerna tydliga, säger Gustav Fridolin.

ARTIKELN HANDLAR OM