Kim Jong-uns nya vapen för att stoppa USA:s stridsflyg

avJoakim Magnå

Nordkorea har tagit fram ett nytt luftvärnssystem – för att kunna grusa ett eventuellt amerikanskt angrepp. Det uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt Reuters.

Diktatorn Kim Jong-un övervakade personligen det senaste testet.

– Systemet kommer att massproduceras och placeras ut över hela landet för att fullständigt rasera fiendens vilda drömmar om luftherravälde, säger han i ett uttalande.

1 av 5 | Foto: STR / AFP KCNA VIA KNS

Landet jobbar på högvarv för att utveckla långdistansrobotar som ska kunna nå det amerikanska fastlandet. Regimen planerar även ett sjätte kärnvapentest och genomför nya robottest var och varannan vecka, vilket strider mot en FN-resolution och retar upp USA och Sydkorea.

Nu kommer nya uppgifter från den statliga nyhetsbyrån KCNA om att Nordkorea tagit fram ett nytt luftvärnssystem, rapporterar Reuters och AFP. Nyligen genomfördes ett lyckat test av det nya vapnet.

Felaktigheter åtgärdade

KCNA specificerade inte exakt när testet ägde rum eller hur vapensystemet är utformat. Men nyhetsbyrån uppger att testet övervakades av landets ledare Kim Jong-un personligen.

– Detta vapensystem, vars operativa förmåga har verifierats grundligt, kommer att massproduceras och placeras ut över hela landet för att fullständigt rasera fiendens vilda drömmar om luftherravälde, säger Kim Jong-un i ett uttalande.

Enligt AFP genomfördes ett första test av luftvärnssystemet i april förra året. Då upptäcktes flera brister, men alla felaktigheter sägs nu vara åtgärdade, och det senaste testet var felfritt.

Den leende trion närvarade

Kim Jong-un ska ha haft sällskap av sina favoritmedarbetare, den leende trion, vid det lyckade testet, enligt KCNA. Det handlar om hjärnorna bakom Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram – Ri Pyong Chol, tidigare general inom flygvapnet; Kim Jong Sik, en erfaren raketforskare samt Jang Chang Ha, chef för centret för vapenutveckling.

De tre männen brukar närvara vid liknande händelser.

ARTIKELN HANDLAR OM