Man hittad död i Uppsala – polisen misstänker mord

Av: Gustaf Tronarp, Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En man hittades död i ett studentbostadsområde i Uppsala på tisdagsmorgonen.

Mannen misstänks ha blivit attackerad när han cyklade runt och samlade in burkar.

Under eftermiddagen lyckades polisen identifiera offret som en man i 50-årsåldern hemmahörande i Uppsala.

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till oss!

1 av 5

Det var en förbipasserande motionär som larmade polisen efter att ha påträffat en livlös man nära ett soprum i ett studentområde i västra Uppsala.

Mannen fördes i ambulans till Akademiska sjukhuset. Där förklarades han avliden, som tidningen UNT först rapporterade om.

– Det finns tecken på att han har blivit utsatt för yttre våld. Vi inlett en förundersökning om misstänkt mord, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen, till Aftonbladet Morgon.

Enligt polisen cyklade mannen sannolikt omkring och samlade tomburkar när han blev angripen. Christer Nordström vill inte gå in på vilken typ av skador som mannen har. Expressen rapporterar dock att han attackerats med kniv.

Det är i nuläget oklart om platsen där mannen hittades är den faktiska mordplatsen.

– Vi vet inte om han kan ha flyttats, säger Christer Nordström.

Grannen: ”Blodfläckar på gatan”

Larmet om det inträffade kom klockan 06.15. Aftonbladet har pratat med en student som bor bredvid platsen där den avlidna hittades. Han vaknade av ett rop vid 05-tiden.

– Sedan såg jag att det kom massor av poliser. Det är blodfläckar på gatan, och det ligger en vält cykel i närheten av där kroppen tidigare låg, säger mannen.

Grannen beskriver området som lugnt och tryggt.

– Jag är aldrig orolig när jag rör mig ute på nätterna. Och det är väldigt öppet så allt man gör utomhus syns väldigt väl.

De studenter i området som Aftonbladet pratar med säger alla samma sak ”Det är ett lugnt område” och de flesta vaknade förvånat till avspärrningen utanför deras fönster.

– Jag vaknade av att polisen ringde på dörren. Jag har varken hört eller sett någonting, säger en kvinna.

Mannen identifierades efter tips från anhörig

Under tisdagen har polisen fått in många tips från personer som oroar sig för att det är just deras anhörig som hittats död.

– Det var med hjälp av ett tips från en anhörig, tillsammans med olika saker som vi påträffat vid platsen som gjorde att han vid 15.30-tiden kunde identifieras, säger Christer Nordström

Och fortsätter:

– Det är en man i 50-årsåldern som är hemmahörande i Uppsala.

Polisen vädjar om tips

Polisen tror att mannen under natten gav sig ut på cykel för att samla pantburkar. Dock vet de inte hur länge han var ute.

– Därför är vi oerhört angelägna om att få in tips från personer som kan ha sett en man som samlat burkar under natten, säger Christer Nordström.

Motivet till dådet är i nuläget inte fastställt. Polisen vet i nuläget inte om det fanns någon hotbild mot den döde mannen.

Hundpatruller har sökt igenom området

Ett stort område var avspärrat på tisdagsförmiddagen, hundpatruller har sökt igenom området och en tekniska undersökningen har genomförts.

– Vi har säkrat spår och nu fortsätter arbetet med att se om de är relevanta. Bland annat har vi tagit med oss ett antal cyklar, berättar kriminalinspektör Nils Myhr.

Har du information om ärendet, ring polisen på 114 14.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN