Efter pappans vädjan – 2,5 miljonor kronor till Emma

1 av 2 | Foto: Privat

avJonna Claesson

NYHETER

Emma Askernäs, 4, lider av en obotlig hjärntumör som har växt snabbare än väntat. Nu har hennes föräldrar lyckats samla in 2,5 miljoner för en experimentell behandling i Mexiko.

För ett år sedan fick Micke och Marta Askernäs alla föräldrars mardrömsbesked. Dottern Emma, då tre år, hade drabbats av en hjärntumör. I januari sade hennes läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus att det inte fanns någonting mer att göra. Därför startade familjen en insamling för att bekosta en experimentell behandling i Monterrey i Mexiko, vilket Aftonbladet tidigare har berättat.

På bara några dagar har de fått in 2,5 miljoner kronor, som om allt går som det ska, kommer räcka till 10–12 behandlingar.

– Vi är överväldigade. Det känns naturligtvis bra att slippa sitta och vara åskådare till det här helvetet som vi har hamnat i. Men på ett sätt känns det också väldigt läskigt, säger Micke.

Micke och hans sambo Marta är fullt införstådda med vilka risker som finns med en behandling som ännu inte är beprövad eller vetenskapligt bevisad, men säger att de måste ta risken för Emmas skull.

– Det finns risker med allt. Saken är den att om vi stannar här så finns det bara ett sätt det kan sluta på. Nu har vi chansen att ändra på det. Gör vi det inte nu har hon bara några månader kvar.

Foto: Goemma.se

”Fick grattishälsning från Estelle”

Som det ser ut nu planerar familjen att åka med Emma till Mexico innan juni är slut.

– Vi måste ta tag i en hel del praktiska saker och Emma måste må tillräckligt bra för att vi ska kunna åka, säger han och fortsätter:

– Emma fyller år snart också så då ska hon få ett kalas här hemma. Hon önskade att prinsessan Estelle skulle komma på kalaset. Det hade spridit sig på sociala medier så idag fick hon en grattis-hälsning från hovet.

Micke berättar om vikten av att våga prata med andra i samma situation och hur det har hjälpt dem.

– Det här är en så pass surrealistisk situation att jag förstår att den inte går att sätta sig in i, inte ens för den som har enorm empati. Det finns väldigt många föräldrar med cancerbarn, både i Sverige och utomlands. Man får inte vara rädd för att prata om det, säger han och tillägger:

– Jag vill bara säga en sak som jag tänkte på idag. Ibland känns det som att världen är bister och kall. Det positiva man kommer ihåg från när man var liten börjar försvinna. Men den här insamlingen är beviset på att det inte stämmer. Minst fem tusen personer har skänkt pengar till en flicka de inte ens känner. Det ger mig ork, styrka och energi till att aldrig sluta kämpa.

Foto: Goemma.se
ARTIKELN HANDLAR OM