”Mest bisarra dygnet för en president”

Uppdaterad 2017-05-03 | Publicerad 2017-05-02

Amerikanska inbördeskriget, splittring av storbankerna, en utsträckt hand till Kim Jong-un och en inbjudan till Rodrigo Duterte.

Under de senaste dygnen har Donald Trump lyckats skapa mer förvirring än någon av hans tidigare föregångare.

– Det måste vara ett av de mest bisarra dygnen någonsin för en amerikansk president, säger historikern Douglas Brinkley till Politico.

På lördagskvällen bjöd Donald Trump överraskande in Filippinernas kontroversiella president Rodrigo Duterte till Vita huset.

”Det var en vänskaplig konversation. President Trump uppskattade samtalet och sa att han ser fram emot att besöka Filippinerna i november”, skrev Vita huset i ett uttalande efter samtalet.

Inbjudan mötte snabbt hård kritik från flera människorättsgrupper som menade att inviten var ”omdömeslös”.

Men för de som trodde att det var slut med inbjudan till ökända ledare – och andra omdiskuterade aktiviteter – tog fel.

  • Redan på måndagen, i en intervju med Bloomberg News, öppnade Trump även upp för ett möte mellan honom och Nordkoreas diktator Kim Jong-un. ”Om det vore lämpligt att träffa honom skulle jag absolut göra det. Under rätt omständigheter skulle jag göra det och jag skulle vara hedrad”, sa Trump till tidningens reportrar.
  • Samma dag gjorde Trump även ett kontroversiellt uttalande om amerikanska inbördeskriget och tidigare presidenten Andrew Jackson.
  • På söndagen valde Trump även att abrupt avbryta en intervju med CBS-reportern John Dickerson, då han ställde frågor om Trumps ogrundade anklagelser om att han skulle avlyssnats av den tidigare presidenten Barack Obama. Efter att ha pressats att svara avbryter Trump intervjun genom att gå iväg: ”Det räcker. Tack ska du ha. Tack så väldigt mycket”.
  • Utöver detta har Trump även lovat förändringar i den tidigare föreslagna hälsoreform som är tänkt att ersätta Obamacare.
  • I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg öppnade Trump även upp för ett lagförslag som skulle dela upp flera av de stora Wall Street-bankerna.

Många har reagerat på Trumps häftiga och intensiva utspel de senaste dagarna, framförallt de 24 timmarna mellan lördag och söndag.

– Detta måste vara ett av de mest bisarra dygnen någonsin för en amerikansk president, säger historikern Douglas Brinkley till Politico.

– Allt har bara varit en surrealistiskt oordning och ett förvirrat mentalt tillstånd från presidenten.

”Verkar bara ha flippat ur”

Även David Blight, historiker vid Yale University med inriktning på amerikanska inbördeskriget har reagerat på Trumps utspel.

– Jag vet inte om Trump ens vet om vad han gör. Man kan vara för okunnig för att veta att man är okunnig, säger han till Politico.

Men enligt en republikansk medarbetare på Vita huset ska raden av konstiga uttalanden dock inte bygga på någon uttänkt mediestrategi.

– Han verkade bara ha flippat ur just i dag.