Trump om Kim Jong-un: ”Inte så mäktig som han tror”

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Militära muskler spänns nu rejält vid Koreahalvön.

Nordkorea har genomfört ett omfattande artilleriprov – samtidigt som USA:s atomubåt USS Michigan nått Sydkorea tillsammans med hangarfartyget Carl Vinson.

Hela USA:s senat har nu kallats till en sällan sedd avrapportering i frågan.

1 av 2 | Foto: Andrew Harnik / AP
Donald Trump.

Temperaturen kring Koreahalvön är fortsatt hög.

Under tisdagen firade Nordkora 85-årsdagen av sin armés grundande, vilket man högtidlighöll med ett omfattande test av sitt artilleri.

Ett stort antal långdistansrobotar ska ha testats i Wonsanregionen på landets östkust, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Obekräftade uppgifter säger att ledaren Kim Jong-un själv ska ha övervakat testet, enligt Reuters.

Tonläget har de senaste dagarna varit högt mellan Nordkorea och USA, med dess allierade.

”Ett problem som måste lösas”

Förra veckan hotade Nordkorea med att ”förvandla USA till aska”, vilket man följde upp med att hota Australien med kärnvapen.

Efter att Austaliens utrikesminister Julie Bishop i tv sagt att Nordkoreas kärnvapenprogram kan utgöra ett allvarligt hot svarade Nordkoreas utrikesdepartement.

– Om Australien envisas med att följa USA:s agerande som isolerar och kväver Nordkorea blir det en självmordshandling som placerar dem inom räckvidd för ett kärnvapenanfall från Nordkoreas strategiska styrkor, sa en talesperson enligt statliga KCNA.

USA:s president Donald Trump har nu gett sig in i ordkriget.

– Nordkorea är ett världsproblem, och ett problem som vi till slut måste lösa. Människor har undvikit det i årtionden, men nu är det dags att lösa det, säger Trump.

Samtidigt har landet förflyttat atomubåten USS Michigan till Sydkoreas kust. Ubåten med plats för 154 Tomahawkrobotar är bland världens främsta vad gäller eldkraft.

”Kan blir krig”

Vita huset har i ett högst ovanligt drag också kallat USA:s senat för en genomgång kring läget vid Koreahalvön, enligt CNN. På onsdag ska landets senatorer informeras.

Vid mötet ska utrikesminister Rex Tillerson, försvarsminister Jim Mattis, nationella underrättelsechefen Dan Coats och landets militärchef Joseph Dunford medverka.

President Trump kommenterade också Kim Jong-uns olika utspel.

– Jag är inte så säker på att han är så mäktig som han tror han är, jag är inte så säker på det alls, säger Trump.

Trumps uttalanden och åtgärderna USA har tagit har fått reaktioner från nordkoreanskt håll. En talesperson för utrikesdepartementet menar att amerikanska åtgärderna visar vilket tryck som läggs mot Nordkorea och att det kan ”starta ett regelrätt krig” på Koreahalvön, skriver Reuters.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM