Trump om Iran: Borde vara tacksamma för kärnenergiavtalet

Uppdaterad 2017-05-23 | Publicerad 2017-05-22

WASHINGTON. Under måndagen besökte president Trump Israel och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Under en presskonferens var Trump återigen kritisk till Iran och sa att landet borde vara tacksamma för kärnenergiavtalet från 2015.

– Vi gav dem rikedom och välstånd ... och en förmåga att fortsätta med terror, sa Trump under presskonferensen.

Följ ämnen
Israel
Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

President Donald Trump är inne på sitt andra stopp på sin nio dagar Mellanöstern-resa. Under måndagen besökte han Israel och träffade då Israels president Reuven Rivlin och premiärministern Benjamin Netanyahu.

”Iran borde vara tacksamma”

Under en gemensam presskonferens med den sistnämnde sa Trump att han kan se ”en mycket djupare väg till vänskap med Israel” och att det finns en ”ovanlig chans till fred”.

Samtidigt passade han även på att återigen ge en känga till Iran.

– Iran borde vara tacksamma gentemot USA för de fördelar som landet mottog under kärnenergiavtalet 2015. Vi gav dem rikedom och välstånd ... och en förmåga att fortsätta med terror, sa Trump och tillade:

– Iran kommer aldrig att ha kärnvapen, det jag kan säga er.

Iran starkt kritiska mot Trump

Netanyahu passade även på att tacka Trump för att ha tagit ställning mot Iran dagen innan deras möte, vilket skedde under besöket i Saudiarabien.

Det var under sitt tal inför ett 50-tal muslimska ledare i söndags som Trump uppmanade till bojkott av Iran så länge ”de fortsätter att finansiera och träna terrorister”.

Under söndagen riktade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif stark kritik mot Trump och vad han menar var en attack mot landet.

”Nämnde aldrig Israel”

Under presskonferensen sa Trump även till det samlade pressuppbådet att han aldrig nämnde Israel under mötet med de ryska tjänstemännen i Ovala rummet, då Trump anklagas för att ha avslöjat hemlig information.

Detta då det tidigare framkommit att Israel skulle vara den tredje parten.

– Bara så ni förstår, jag nämnde aldrig ordet eller namnet Israel. Jag nämnde det aldrig under det samtalet. Ni har fått den historien fel, insisterade Trump.

Trump: "Just so you understand, I never mentioned the word or the name Israel."
https://t.co/Bkkh6us7Xr