Terrorattacken på Champs-Élysées

Polisen Xavier Jugelé dödades i attacken på Champs-Elysées

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Xavier Jugelé var på plats när konsertlokalen Bataclan i Paris öppnade efter terrordåden 2015.

– Vi är här för att säga nej till terroristerna, sa han då.

På torsdagen sköts den 37-årige polismannen till döds på paradgatan Champs-Elysées.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen klev en man ut ur sin bil på den världsberömda avenyn Champs-Elysées, mitt i centrala Paris. Med ett automatvapen öppnade han eld mot en polisbil. Tre poliser träffades, och en av dem avled. Skjutningen utreds som ett terrordåd.

Tidningen Le Parisien rapporterar att den avlidna mannen hette Xavier Jugelé, och var 37 år gammal. På fredagen hedrade representanter för polisen sin kollega genom att lägga ner blommor vid attentatsplatsen.

”Hans sista dagar på gatorna”

Jugelé var mycket omtyckt i poliskåren. Han hade ett starkt engagemang i frågor som rör homo-, trans och bisexuella personers rättigheter.

– Jag minns en känslig människa som var mycket trevlig och som brann för sitt jobb, säger Stéphen Lamart, medlem i organisationen Flag!, som arbetar med HBTQ-frågor inom den franska polisen.

Gruppens vice ordförande Alain Parmentier uppger för Le Parisien att Xavier Jugelé närmade sig slutet på sin tjänstgöring som patrullerande polis.

– Han skulle snart fylla 38 år och var precis på väg att flyttas till en annan tjänst. Det var hans sista dagar på gatorna.

Deltog i terrorinsatsen 2015

I november 2015 ryckte Jugelé ut till Bataclan i samband med det koordinerade terrordådet, som kostade 130 människor livet.

Omkring ett år senare var polismannen en av tusentals besökare när konsertlokalen återigen slog upp sina portar. Världsstjärnan Sting inledde med en tyst minut för offren.

– Jag är glad över att vara här. Jag är glad för att Bataclan öppnar igen. Det är symboliskt. Vi är här i kväll som vittnen. Vi är här för att försvara våra värderingar. Den här konserten är för att fira livet och för att säga nej till terroristerna. Det känns inte märkligt, det känns viktigt, sa Xavier Jugelé till tidningen People.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Polismördaren Karim Cheurfi, 39, bar med sig IS-lapp

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken på Champs-Élysées

Terrorism

Paris

Bataclan