Misstänkt sexövergrepp inom SD

Utpekad SD-ledamot tar timeout – förundersökning inledd

Av: 

Adam Westin

Josefin Silverberg

NYHETER

Den SD-riksdagsledamot som anklagas för att ha utsatt kollegan Hanna Wigh för sexuellt övergrepp tar en time out från riksdagen.

– Personen har lämnat riksdagskansliet och kommer inte att befinna sig här under tiden utredningen pågår, säger Henrik Vinge till Expressen.

Nu har särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning om sexualbrott.

– Utifrån uppgifterna i anmälan och vad kvinnan sagt i media så finns det anledning att anta att ett brott är begånget, säger chefsåklagare Maria Sterup till Aftonbladet.

I Tv4:s Kalla Fakta har Sverigedemokraten Hanna Wigh berättat om utfrysning och sexuella trakasserier inom partiet.

En riksdagskollega på partikansliet ska ha gett henne en ”varning” i form av ett strypgrepp och ett sexuellt övergrepp.

Säger sig vara bedrövad

Sverigedemokraterna polisanmälde händelsen under måndagen, och riksdagsledamoten har nu tagit en time out.

SD:s presschef Henrik Vinge säger till Expressen att han fått kännedom om vem personen är under morgonen, när han ”sprungit på” Hanna Wigh utanför en tv-studio. Vinge säger att han tagit kontakt med personen i fråga, som tar en time out från sitt riksdagsuppdrag.

– Personen beskriver sig som bedrövad och menar att anklagelserna är falska, säger Henrik Vinge till Expressen.

Förundersökning inledd

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt sexualbrott.

– Utifrån uppgifterna i anmälan och vad kvinnan sagt i media så finns det anledning att anta att ett brott är begånget, säger chefsåklagare Maria Sterup till Aftonbladet.

Maria Sterup vill inte kommentera huruvida hon varit i kontakt med vare sig Hanna Wigh eller den utpekade riksdagsledamoten.

– Jag arbetar vidare som i alla andra typer av utredningen, genom att ge polisen i direktiv att ta kontakt med de personer som har uppgifter i ärendet, så att vi kan bilda oss en uppfattning, säger Maria Sterup.

Fallet hanteras av Särskilda åklagarkammaren eftersom att det rör sig om en brottsmisstänkt riksdagsledamot, vilket regleras av lagen.

”Våldtäktsman i våra lokaler”

När partiledaren Jimmie Åkesson intervjuades i Aftonbladet Morgon sade han sig inte veta vilken person som ska ha utfört övergreppet.

– Just nu famlar vi i blindo och måste få reda på vem det är. Vi får utgå från att det här är sant, och då springer det alltså runt en våldtäktsman i våra lokaler och det vill vi naturligtvis inte, säger Åkesson i AB Morgon.

Hanna Wigh anklagade därpå Jimmie Åkesson för att ljuga, att hon visst informerat om vilken person det handlar om.

Wigh: ”Vill inte vara ett alibi”

Hanna Wigh har efter programmet i Tv4 meddelat att hon lämnar Sverigedemokraterna, och blir nu politisk vilde i riksdagen.

– Jag kan inte vara ett alibi för Sverigedemokraterna och jag representerar dem inte längre, säger Hanna Wigh till TV4, och fortsätter:

– Den bästa liknelsen är att titta på avhoppare från gäng eller sekter, det är inget man gör lätt. Hela livet hängs upp på Sverigedemokraterna.

Tas upp av åklagare

Under tisdagseftermiddagen blev det klart att fallet tas upp av Särskilda åklagarkammaren. Chefsåklagare Maria Sterup leder utredningen som inletts med anledning av de uppgifter som framkommit i media.

Misstankarna riktas mot en riksdagsledamot, och därför handläggs ärendet på Särskilda åklagarkammaren, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Nu kommer jag att vidta utredningsåtgärder för att säkra bevisningen i målet. Vi behöver komma i kontakt med målsäganden för att kunna erbjuda henne stöd i form av ett målsägandebiträde, säger Maria Sterup.

Åklagaren kommer i nuläget inte att ge några ytterligare uppgifter om vem misstankarna riktas emot eller vilka utredningsåtgärder som kommer bli aktuella.

LÄS OCKSÅ: Här är största skandalerna inom SD

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Misstänkt sexövergrepp inom SD

LÄS VIDARE

Wigh om sexövergreppet: ”Åkesson ljuger, har berättat vem det är”

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkt sexövergrepp inom SD

Sverigedemokraterna

Hanna Wigh

Henrik Vinge

Sexualbrott

Jimmie Åkesson

Våldtäkt