Putins hemliga förslag till Trump

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

avMartin Schori

NYHETER

Tre månader efter Donald Trump intog Vita huset skickade Vladimir Putin en diplomat till Washington.

Hans förslag: låt oss vända blad.

Det visar hemliga dokument som sajten Buzzfeed tagit del av.

För ett år sedan beskrev Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier relationen mellan USA och Ryssland som ”farligare än under det kalla kriget”.

Då pågick ett infekterat ordkrig om de ryska bombningarna av syriska Aleppo, samtidigt som USA under lång tid riktat hård kritik mot Rysslands invasion av Ukraina.

Donald Trump kampanjade på att mjuka upp relationerna, och även Rysslands president Vladimir Putin satte stort hopp till den nya presidenten.

Så har det dock inte riktigt blivit.

Efter ett möte mellan ländernas utrikesministrar i april beskrev Rex Tillerson relationerna som ”på en bottennivå”. Då hade Trump bland annat skickat robotar mot en syrisk flygbas, efter att man anklagat Bashar al-Assad, Rysslands allierade, för att ligga bakom kemvapenattacken i Idlib.

Den senaste tiden har USA och Ryssland dessutom tävlat i att utvisa varandras diplomater – och USA har riktat nya sanktioner mot Ryssland.

Men Ryssland hade tidigt en plan för att normalisera relationen. Hemliga dokument som Buzzfeed tagit del av visar att Putin skickade en diplomat, Andrej Krutskikh, till Washington i april 2017.

Med sig hade han ett dokument som kan beskrivas som den diplomatiska motsvarigheten till att ”dra ett streck över gammalt groll och gå vidare”.

Planen skulle börja gälla omedelbart: redan i maj skulle länderna träffas och diskutera kriget i Afghanistan, kärnvapenavtalet med Iran, ”situationen i Ukraina” och läget i Nordkorea, enligt förslaget. Cheferna för de amerikanska underrättelsetjänsterna skulle också ha möten med sina ryska motsvarigheter, skriver Buzzfeed.

– Det här dokumentet är inget annat än en färdplan mot en normalisering av relationerna, säger Andrew Weiss, vicepresident för Carnegie Endowment for International Peace.

Förutom att Putins ambition att få till en förbättrad relation med USA visar dokumentet, enligt Buzzfeed, Moskvas övertygelse om att Trump inte delade upprördheten över den påstådda ryska inblandningen i det amerikanska valet.

Något som Trump flera gånger också sagt publikt, då han kallat rysk inblandning i det amerikanska valet för något som medierna och demokraterna hittat på, som en bortförklaring till att Hillary Clinton förlorade valet.

Det ryska försöket verkar dock ha misslyckats, då bara ett fåtal av mötena har hållits. Även om Trump hade velat följa planen hade det inte gått, på grund av kongressens motstånd mot alltför nära band till Ryssland, menar den tidigare underrättelseofficeren Angela Stent.

– Förslaget ignorerar allt som gjorde att relationen försämrades och låtsas som att inblandningen i valet eller Ukraina-krisen aldrig hände, säger hon till Buzzfeed.