Välfärdsrevolt mot Löfven inför S-kongressen

15 ombud tar strid om vinsterna i välfärden

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

15 ombud gör gemensam sak inför Socialdemokraternas partikongress i helgen – för att ta striden om vinster i välfärden mot Stefan Löfven.

Det rapporterar Expressen.

Ombuden trycker på för en ”sträng reglering” inom hela välfärden, inte bara för skolan.

Statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) har meddelat att de vill begränsa vinsterna inom välfärden, men har inte nämnt vård och omsorg.

Statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) har aviserat att de vill begränsa vinsterna inom skolan, men de nämnde inte vård och omsorg.

Först fick de kritik av tunga partiföreträdare från Skåne. Nu säger 15 ombud från Västsverige att de kommer att ta strid i frågan på helgens partikongress, rapporterar Expressen.

– Det blir för futtigt. Man bara duttar. Våra skattepengar ska gå till välfärdsbygget och då går det inte att bara ta en liten bit, säger Margit Bik (S), ledare för kongressdelegationen från Halland, till tidningen.

Diskussionen delar partiet

Diskussionen om vinster inom välfärdssektorn har debatterats inom – och delat – Socialdemokraterna i flera år. Redan 2013 tvingades partiet landa i en kompromiss för att tillräckligt många ombud skulle bli nöjda.

Då kom de fram till att partiet skulle verka för att möjligheten att plocka ut vinst ur verksamheter som bedriver skola, vård och omsorg skulle ”avsevärt begränsas”.

När Löfven och Shekarabi kom med sitt nya förslag i februari poängterade statsministern att det är ett förslag som har möjlighet att klubbas igenom i riksdagen.

Men att bara göra något inom skolan är fel, säger Margit Bik från S i Halland till Expressen:

– Man måste ta ett brett tag när det gäller vinsterna och då gäller det hela välfärdsområdet. Man kan inte separera det ena från det andra.

Behöver samla majoritet

Å ena sidan har regeringen en överenskommelse med Vänsterpartiet i vinstfrågan och just nu pågår förhandlingar. Å andra sidan måste S komma överens med sina regeringskollegor i Miljöpartiet. Och på andra sidan blockgränsen har Alliansen sagt att regeringens utredning som föreslog ett generellt vinsttak kan kastas i papperskorgen.

Socialdemokraternas partikongress inleds i Göteborg på lördag och pågår i fyra dagar. Totalt närvarar 300 ombud från partiets olika distrikt. Totalt ska runt 2 000 motioner avhandlas.

Enligt Expressens uppgifter kommer de västsvenska ombuden att redogöra för sin ståndpunkt i en debattartikel.