Trump träffar al-Sisi, sin ”favorit av Mellanösterns starka män”

1 av 2 | Foto: Kevin Lamarque / Reuters / TT Nyhetsbyrån
Egyptens ledare Abd al-Fattah al-Sisi möter Donald Trump i Vita husets ovala rum
NYHETER

STOCKHOLM / WASHINGTON. Barack Obama riktade stenhård kritik mot Egyptens starke man.

Men Donald Trump uttryckte tidigt beundran för president Abd al-Fattah al-Sisi.

– Jag vill bara säga till dig herr president att du har en stor vän och allierad i USA och i mig, sa Trump till al-Sisi när de idag möttes i Vita huset.

Egypten och USA har länge varit allierade – och USA fick ofta kritik för att se mellan fingrarna när den nu avsatte Hosni Mubarak kränkte mänskliga rättigheter.

Men efter att militären al-Sisi kastat ut det muslimska brödraskapet och kränkningarna fortsatte sällade sig även Barack Obama till kritikerna. Vapenleverenserna fortsatte visserligen, men Obama uppmanade al-Sisi att respektera mänskliga rättigheter och stärka yttrandefriheten.

Kursändring

Med Trump i Vita huset kommer nu en tydlig kursändring. Trump har tidigare uttryckt beundran för al-Sisi, inte minst för hans blodiga tillslag mot anhängare till Muslimska brödraskapet i samband med att president Muhammad Mursi avsattes 2014, då över 1 000 människor dödades.

– Han är en fantastisk kille. Tog kontroll över Egypten, och då menar jag verkligen tog kontroll... Han statuerade ett passionerat och övertygande exempel på varför alla länder bör sluta samarbeta med islamister, sade Trump i september förra året.

”En lojal vän”

Trump har också sagt att hans administration skulle vara ”en lojal vän, inte bara en allierad” till al-Sisi. Detta samtidigt som USA:s utrikesdepartement detaljerat beskrivit tortyr och övergrepp som begås av den egyptiska militären.

När de under måndagen träffades i Vita huset fortsatte hyllningarna.

– Han har gjort ett fantastiskt jobb, sa Donald Trump och fortsatte:

– Jag vill bara säga till dig herr president att du har en stor vän och allierad i USA och i mig. Vi står väldigt mycket bakom Egypten och det egyptiska folket.

Artighetsfraserna upprepades också från Abd al-Fattah al-Sisis sida.

– Sen vi träffades i september har jag en djup uppskattning och beundran för din unika personlighet, sa han till Trump.

Al-Sisi och Trump möte pågår under stora delar av dagen. De ska äta lunch och därefter hålla bilaterala förhandlingar. Amerikanska medier skriver om hur Trump nu får möta sin ”favorit” av Mellanösterns starka män. Kursändringen ses också som en naturlig del av Trumps ”America first”-politik, där mänskliga rättigheter får stå tillbaka för ekonomi och amerikanska intressen.

Får 10 miljarder

Besöket får nu stark kritik av Human Rights Watch.

– Ett bjuda in al-Sisi för ett officiellt besök till Washington samtidigt som tiotusentals egyptier ruttnar bort i fängelset och när tortyr är på banan igen är ett konstigt sätt att bygga ett stabil strategiskt relation, säger Sarah Margon, Washington-chef för Human Rights Watch.

Egypten får årligen runt 10 miljarder kronor av USA i militärt bistånd.

Besöket blir al-Sisis första i USA, där han även ska träffa företrädare för Världsbanken och Internationella valutafonden för att be om hjälp med landets krisande ekonomi.