Håll ut – värmen kommer tillbaka till helgen

NYHETER

På sina håll har det aldrig varit så varmt i mars som i söndags.

Nu väntar kyla, regn och blötsnö – men vändningen kommer.

– Blir det soligt så skulle det kunna nå upp till 20 grader, säger Christoffer Hallgren, meterolog på Foreca.

Helgen bjöd på ett strålande vårväder i Sverige.

I söndags var det 20,2 grader i Uppsala. Det är den varmaste marstemperaturen som någonsin uppmätts i den uppländska staden.

Även i måndags var det riktigt varmt. Allra varmast i Sverige var det i Gladhammar i Västerviks kommun, med 21,3 grader.

Men nu har kvicksilvret retirerat i termometrarna.

– Efter detta har kallare luft dragit ner norrifrån, det är den vi brottas med nu. Vi kommer inte alls i närheten av de temperaturerna, i går var det som mest 15 grader varmt, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Efter regn kommer solsken

Det kallare vädret består under morgondagen.

Södra Sverige domineras av moln, regn och på vissa håll blötsnö. Däremot blir det soligt på flera håll i norra Norrland, framförallt längs Norrbottens kust.

Men till helgen kommer vändningen.

– Det kommer in varmare luft från sydväst. Det är en varmfront som först kommer orsaka ostadigt väder med regn och blötsnö längre norrut – men bakom det kommer det in betydligt varmare luft, säger Christoffer Hallgren.

På fredag väntas stadiga temperaturer på 15 grader i södra delarna av Götaland, som Skåne, Blekinge och Småland, och den varma luften stannar till lördag.

– Blir det soligt, vilket det finns chans till, så skulle temperaturen kunna nå upp till 20 grader någonstans på lördag, säger Christoffer Hallgren, meterolog på Foreca.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca