Kungsbacka

Mordmisstänkta hammarkvinnan: ”Jag var styrd av en urkraft”

Av: 

Mira Micic

NYHETER

I vansinnesfart krockade hammarkvinnan med flera fordon på E6 och gick sedan till attack mot medtrafikanter och polisen.

Enligt kvinnan själv var hon ”styrd utav en urkraft från tidens begynnelse”.

Det framgår av den mindre psykiatriska undersökning som kvinnan genomgått.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, sitter sedan några veckor häktad misstänkt för mord på en 73-årig kvinna – som hon tros ha dödat kort före hammarattacken på motorvägen.

Det var klockan 14.15, söndagen den 29 januari, som polisen fick rycka ut till ett bråk på E6:an söder om Göteborg, vilket lett till totalstopp i trafiken. Efter att i mycket hög hastighet ha krockat med andra bilister, sprang den misstänkta kvinnan ut och beväpnad med en hammare började hon jaga sina medtrafikanter.

Kvinnan gjorde också utfall mot poliserna som kom till platsen, och som till slut övermannade och grep henne.

Misstänkt för mord

Två dygn senare, på tisdagseftermiddagen, hittades en död 73-årig kvinna på en gård i Kungsbacka.

Polisen inledde en mordutredning och misstankarna riktades snabbt mot ”hammarkvinnan” från E6. Utredarnas teori är att kvinnan mördade 73-åringen kort före vansinnesfärden på E6.

Kvinnan häktades och hennes advokat Jan Breikss har tidigare sagt att hon erkänner de faktiska omständigheterna.

Enligt handlingar från tingsrätten har den misstänkta kvinnan uppgett att hon upplevde sig vara ”styrd utan egen möjlighet att påverka förloppet”. Vidare förklarade hon under den så kallade §7-undersökningen, en mindre rättspsykiatrisk undersökning, att hon den 29 januari hade en stark upplevelse av att hon var ”på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne”. Det ska ha lett till att hon blev aggressiv mot medtrafikanter och polis.

”Åkte bara med”

Den mordmisstänkta kvinnan upplevde att hon var ”styrd av en urkraft från tidens begynnelse”, att hon inte kunnat påverka förloppet utan bara ”åkte med”.

I ett förhör i slutet av januari medgav hon de faktiska omständigheterna gällande mordmisstankarna, men i efterföljande förhör sa hon sig inte minnas vad som hänt.

Enligt den aktuella undersökningen går det inte att utesluta att hon har allvarlig psykisk störning. Rättsmedicinalverket, RMV, rekommenderar att kvinnan genomgår en stor rättspsykiatrisk undersökning, något tingsrätten kommer att besluta om.

Aftonbladet har sökt kvinnans advokat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisens teori: ”Hammarkvinnan” mördade 73-åringen före vansinnesfärd

ÄMNEN I ARTIKELN

Kungsbacka

Brott