Toppmötet med Xi Jinping: reklam för Trumps lyxresort

Har kunnat dubbla medlemsavgiften efter valet

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump håller toppmöte – och marknadsför samtidigt sin exklusiva medlemsklubb.

Mar-a-Lago har efter valet dubblat sin medlemsavgift till 1,8 miljoner kronor om året.

– Det är bara ännu ett exempel på hur han använder sitt offentliga ämbete för egen vinning, säger en expert på statsetik till New York Times.

Sent i kväll svensk tid tar Donald Trump emot Kinas president Xi Jinping på sin lyxresport Mar-a-Lago i Florida.

Det blir den 23:e dagen av 76 dagar som president, som Trump spenderar på någon av de fastigheter som bär hans namn, enligt en dagligen uppdaterad kartläggning i New York Times.

Mar-a-Lago är Trumps favoritplats. Han har kallat det sitt ”vinter-Vita huset” och har redan spenderat fem av sina 11 helger som president, på resorten i Palm beach med golf på schemat.

Ingen golf med Xi Jinping

Till exempel när han tog med Japans premiärminister Shinzo Abe på en 18-hålsrunda i februari.

Men nåt spel blir det inte den här gången.

– Jag tror att vi kan vara säkra på att det inte blir nån golf, säger en Vita huset-tjänsteman och skrattar under ett informationsmöte med pressen.

Xi Jinping är fotbollssupporter och även fastän omkring en miljon kineser utövar golf är sporten inte väl ansedd i landet, efter att dåvarande ledaren Mao Zedong utropade golf som en ” sport för miljonärer” 1947, skriver New York Times.

Att Donald Trump använder sina fastigheter, eller fastigheter som ägs, förvaltas eller har namngetts av stiftelsen Trump foundation, har kritiserats eftersom det innebär gratis reklam för hans företag och suddar ut gränserna mellan Trumps uppdrag som president och hans och familjens affärer.

”För egen vinning”

– Det är bara ännu ett exempel på hur han använder sitt offentliga ämbete för egen vinning, säger en tidigare rådgivare till George Bush och expert på statsetik, Richard W Painter till New York Times.

– Det är uppenbart att det görs för att höja värdet på varumärket och tala om för världsledare att de borde bevista Trump-fastigheter för att komma på god fot med presidenten.

Trump-administrationen har sagt till New York Times att all eventuell vinst som någon Trump-fastighet tjänar när medlemmar av utländska regeringar bor där kommer att skänkas till finansdepartementet för att undvika att presidenten tjänar pengar på sitt presidentskap.

Kostar 1,8 miljoner om året

Även George W Bush brukade bjuda in utländska dignitärer till en av sina egna fastigheter, en ranch i Texas. Och Bill Clinton använde då och då Camp David, presidentämbetets egen ”sommarstuga” i Maryland som plats för diplomatiska samtal.

Men det som skiljer är att Trumps fastigheter också är öppna för medlemsskap för utomstående. Just Mar-a-Lago, en exklusiv medlemsklubb, har sedan årsskiftet dubblat sin medlemsavgift. Nu kostar det 200 000 dollar, motsvarande 1,8 miljoner kronor, för att få vistas på presidentens mark. Och då tillkommer ändå avgifter för varje övernattning.

ARTIKELN HANDLAR OM