Egendomligt att samhället glömt bort så allvarlig brottslighet

NYHETER

Ett systemfel.
Någon annan förklaring hittar jag inte till att brottsbekämpande myndigheter har missat vad som kan vara Sveriges värsta serievåldtäktsman någonsin.

I Varberg omhäktas i dag en man som misstänks för två våldtäkter.

Hos tingsrätten finns ett yttrande från Frivården där det påstås att mannen endast har några trafikbrott samt ett sexköp i bagaget. Han nekar till brott, men går med på att delta i ett program för att försöka förstå varför han har köpt sex.

Aftonbladets Mira Micic har undersökt mannens bakgrund och kan i dag avslöja att den misstänkte har en bakgrund av ett helt annat slag än vad myndigheterna känner till.

Han greps i Stockholm 1988 misstänkt för överfall på tio kvinnor. Beteendet var hänsynslöst: en 19-årig flicka våldtogs i en skogsdunge under knivhot, en barnsköterska räddade sig genom att hoppa från en balkong efter att mannen brutit sig in på ett dagis.

Fortsatte på samma vid

Mannen dömdes till fyra års fängelse och fick påbackningen på straffet efter att ha överfallit ytterligare två kvinnor under en permission.

Det fortsatte på samma vis. 1992 dömdes han till 2,5 års fängelse för ytterligare ett kvinnoöverfall. Han flydde landet och återkom först då straffet var preskriberat.

Mannen bosatte sig i Varberg och greps 2015. Misstänkt för våldtäkt och olaga frihetsberövande. Enligt uppgifter hoppade kvinnan som ska ha varit utsatt för brott blodig och naken ut från hans balkong. Hon ska ha brutit båda fötterna i fallet.

I ett första förhör sa kvinnan att hon hade hållits inlåst och blivit våldtagen i timmar. Men sedan ändrade hon sig. Mannen dömdes endast för att ha köpt sex, då kvinnan arbetade som eskort.

Att detta påfallande omfattande bagage är okänt för Frivården beror på att myndigheten inte har tillgång till straffregister längre än fem år tillbaka i tiden.

Egendomligt

Det finns en god idé bakom ordningen: En person ska ha anses ha sonat sitt brott efter avtjänat straff och ska inte behöva få problem på grund av sitt förflutna under återstoden av levnaden.

Men att samhället har glömt bort så här pass massiv och allvarlig brottslighet är egendomligt.

Att ha kunskap om mannens brottslighet är av betydelse av flera skäl. Dels för att välja rätt sorts behandling att kombinera straffet med, dels för att det är väsentligt för kriminalvård och domstol att känna till att mannen inte drar sig från att rymma och hålla sig utomlands i många år.

Det finns anledning för berörda myndigheter att titta närmare på detta egendomliga fall.

På något sätt måste det vara möjligt att tillgodose samhällets högst väsentliga skyddsbehov utan att en människas rätt att gå vidare i livet sedan murarna öppnats blir alltför inskränkt.

ARTIKELN HANDLAR OM