”Trump-kommunikation kan ha samlats in”

NYHETER

WASHINGTON. Kommunikation mellan personer i Donald Trumps övergångsteam kan ha fångats upp av underrättelsetjänster i samband med övervakning av utländska företrädare.

Det säger Devin Nunes, republikan och ordförande för representanthusets underrättelsekommitté.

Demokraten Adam Schiff är djupt kritisk mot att Nunes inte diskuterat uppgifterna med kommittén innan han gick till pressen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

Kommunikationen uppges ha plockats upp efter presidentvalet i november förra året och ska inte ha varit kopplad till misstankar om samröre med Ryssland.

– Vid flera tillfällen har underrättelsetjänstvärlden utan avsikt samlat information om amerikanska medborgare involverade i arbetet inför Trumps tillträde, säger Devin Nunes.

Kommunikationen ska vara så kallad överskottsinformation från övervakning av utländska företrädare.

– Så vitt jag kan se är det här helt lagligt insamlade utrikesunderrättelser.

Devin Nunes tycker dock att det är oroande att namnen på de amerikanska medborgare som deltagit i kommunikationen har kunnat identifieras i rapporterna.

”Talade om Trump”

En annan ledamot i representanthuset underrättelsekommitté säger till CNN att den insamlade kommunikationen var personer som talade om Trump. Kommunikation från Trump själv ska inte ha plockats upp.

Under onsdagen har Devin Nunes först underrättat representanthusets talman Paul Ryan och pressen om de nya uppgifterna. Därefter informerades Donald Trump. De andra ledamöterna i representanthusets underrättelseutskott hade sent på eftermiddagen lokal tid ännu inte underrättats.

Ifrågasätter Nunes oberoende

Adam Schiff, Demokraternas högst uppsatta ledamot i utskottet, säger att han är djupt oroad över Devin Nunes sätt att hantera de nya uppgifterna.

– Ordföranden måste avgöra om han ska vara ordförande för en oberoende utredning, som innefattar påståenden om potentiella samordning mellan Trump kampanjen och ryssarna, eller om han ska företräda Vita huset. Han kan inte göra både och, säger Schiff på en presskonferens.

Devin Nunes står fast vid sina tidigare uttalanden om att Barack Obama inte har avlyssnat Donald Trumps telefoner i Trump Tower i New York.

Trump, som i flera tweets anklagat Barack Obama för avlyssning, säger till reportrar i Vita huset att Nunes uppgifter är ”något av en upprättelse”.