Trump: ”Tror jag vann med största marginalen sedan Reagan”

Under en kaotisk pressträff på torsdagskvällen gick Donald Trump återigen till attack mot medierna.

Dessutom påstod han felaktigt att han vann presidentvalet med den största marginalen sedan Ronald Reagan.

– Varför ska amerikaner lita på dig när du påstår att informationen de får är fejk, när du själv förser information som är fejk? frågade NBC:s utsände.

Pressträffen började med att Donald Trump annonserade nomineringen av Alexander Acosta till ny arbetsmarknadsminister. Därefter började den amerikanske presidenten sammanfatta sina fyra veckor vid makten.
Trump menar att hans regering är en väloljad maskin, men att mediernas rapportering tyder på motsatsen: När han sätter på tv:n eller öppnar en tidning ser han bara inslag och artiklar om kaos. Sanningen är ”den exakt motsatta”, säger Trump. Presidenten angrep bland andra ansedda medier som Wall Street Journal, CNN och New York Times och vid flera tillfällen avbröt han reportrar som ställde frågor.

”Om något så gjorde han rätt”

Trump tog upp en mängd ämnen på presskonferensen och betonade att han inte anser att hans numera sparkade säkerhetsrådgivare Michael Flynn gjorde något fel i sina kontakter med Ryssland.
– Det Flynn gjorde var inte fel. Det som var fel var att ni fick informationen, för den var hemligstämplad och ni skulle inte fått ta del av den, säger Trump.

Uppgifterna ska ha läckt från underrättelsetjänsten som upptäckt frekvent kontakt mellan Trumps stab och ryska regimrepresentanter under valrörelsen. På pressträffen sa Trump att läckorna är på riktigt, men att rapporteringen om dem är fejk.

– Läckorna är helt klart på riktigt. Nyheterna är fejk eftersom så mycket av nyheterna är fejk.

Trump förnekar att hans medarbetare hade kontakt med den ryska regimen.

– Ni kan prata hur mycket ni vill om Ryssland, det är bara fejkade nyheter.

Obama, Clinton och Bush fick fler

Vid ett tillfälle under presskonferensen sa Donald Trump att han vann presidentvalet med den största marginalen sedan Ronald Reagan, som i valet 1984 fick 525 elektorsröster.

– Jag fick 306 elektorsröster. Jag skulle inte ens få 222. De sa att det inte fanns en chans att få 222, 230 var omöjligt. 270, vilket du behöver för att vinna, var skrattretande. Vi fick 306.

– Jag antar att det var den största elektorsvinsten sedan Ronald Reagan, sa Trump under presskonferensen.

Donald Trump fick i själva verket 304 elektorsröster.

En reporter från NBC reagerade på påståendet och påpekade att såväl Barack Obama (332 och 365) som George Bush den äldre (426) har vunnit med större marginaler än Donald Trump. Även Bill Clinton fick fler elektorsröster, när han vann valen 1992 och 1996, än Donald Trump.

”Jag fick den informationen”

– Varför ska amerikaner lita på dig när du påstår att informationen de får är fejk, när du själv förser information som är fejk? frågade reportern.

– Jag vet inte, jag fick den informationen. Jag har faktiskt sett den informationen, men hur som helst var det en väsentlig seger. Håller du med om det? svarade Donald Trump.

– Du är ju president, svarade reportern.

Ny order efter stoppat förbud

Donald Trump kommenterade även sin exekutiva order om inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder som nu stoppats av domare. Något som inte kommer att hindra presidenten från att få sin vilja igenom.

– Det kommer att komma en ny, väldigt omfattande exekutiv order för att skydda vårt folk, säger Trump.

Enligt presidenten ska den nya ordern presenteras nästa vecka.


Nyhetsbyrån AP har har faktagranskat flera av Trumps påståenden under torsdagens kaotiska presskonferens. Här kan du läsa artikeln (på engelska).

Publisert:

LÄS VIDARE